TV NL EN

De spelregels van de stad

DUUR
90 minuten

"Amsterdammers die zich niet houden aan de spelregels van de stad plaatsen zich bewust buiten de samenleving". Maar wie kent en/of maakt deze spelregels? Mogen ouders eisen dat hun kind gescheiden zwemles krijgt? Gaan diversiteit en vrijheid eigenlijk wel samen? En breek je met de regels van de stad als je tegen het homohuwelijk bent?

Een rotsvast geloof in vrijheid en diversiteit zijn onlosmakelijk met de stad Amsterdam verbonden. Maar in plaats van het adagium ‘leven en laten leven’ is men er de laatste tien jaar steeds meer van doordrongen dat om in vrijheid met elkaar te leven er wel een gemeenschappelijk basisidee moet zijn over de geschreven en ongeschreven wetten, waarden en normen van de stad. Kort samengevat: de spelregels van Amsterdam.

De Spelregels van Amsterdam

Maar wat zijn dan de spelregels van Amsterdam? Elke gemeenschap heeft andere spelregels en de grens is niet altijd duidelijk. Overschrijd je die grens wanneer je juicht voor Fenerbahce als ze scoren tegen Ajax? Als je tegen het homohuwelijk bent, Anne Frank je niets zegt, vindt dat vrouwen niet horen te werken, je de taal niet spreekt, je kinderen naar een religieus internaat stuurt of je er alles aan doet om ze op een 'witte school' te krijgen, houd je je dan aan de regels van de stad?

Tijdens deze avond gaan we in debat over hoe je in een diverse stad als Amsterdam de spelregels bepaalt en wie deze bepaalt en of het opleggen of afdwingen van deze regels een taak is van de overheid. We bespreken de eventuele gevaren als een gemeenschap zich onttrekt aan deze spelregels. Spreken we dan van een parallelle samenleving? En hoe werken de spelregels van de stad voor meisjes en vrouwen die willen emanciperen; is het een inspiratie, een handvat of werkt het juist averechts?
Dit programma is een samenwerking met de Gemeente Amsterdam.

Meer lezen van onze gasten?

Nazmiye Oral, Zehra
Ebru Umar, 99 gesprekken met