TV NL EN

De Stad Waar Alles Kon

De ombudsman van Amsterdam, Arre Zuurmond, onderzocht de drukte en overlast. Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, zal reflecteren op de onderzoeksresultaten.

Programmamaker

Ook rechtstreeks via live.debalie.nl + facebook.com/debalie + At5.nl

Voorafgaand aan het programma zal om 18:50 uur de nieuwe documentaire van de ombudsman in première gaan. Tickethouders kunnen deze documentaire bekijken. Het programma begint om 19:30 uur.

 

Er is overlast in Amsterdam door drukte, criminaliteit, uitgemolken commercie en vervuiling. Maar hoe groot is het overlastprobleem werkelijk en hoe moeten we handhaven om de stad leefbaar te houden?

Dit onderzocht de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond. Hij woonde tijdelijk op de Wallen en sprak met meer dan honderd bewoners, professionals, ambtenaren en bestuurders: ,,Het probleem zit dieper dan overtoerisme en prostitutie’’. Op 13 januari reflecteert Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, op de uitkomsten van het onderzoek.

Naar aanleiding van een eerder rapport van Zuurmond is eind 2016 het Binnenstadoffensief, waarbij extra politieagenten en gemeentelijke handhavers worden ingezet, gestart. Dit offensief blijkt niet voldoende effect te hebben. Is de stad een ‘urban jungle’ waar sprake is van een ‘handhavingscrisis’, of is dit een buitensporige omschrijving? Op deze avond bespreken we de toekomst van de stad in de aanloop naar de reeks maatregelen rondom de overlast in Amsterdam die begin 2019 verwacht wordt.

 

 

Overige sprekers

Marcel Dellebeke is Wallenbewoner sinds 1997 en jurist.

Walther Ploos van Amstel is lector Citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en onderzoekt mobiliteit in Amsterdam. Hij is voorzitter van Wijkoverleg d’ Oude Binnenstad.

Jan Tromp, voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, is journalist en auteur en doet onderzoek naar de geldstromen rondom harddrugs in Amsterdam.

Het probleem zit dieper dan
toerisme en prostitutie

Speakers

Femke HalsemaBurgemeester van Amsterdam
Arre ZuurmondOmbudsman van Amsterdam
Marcel DellebekeWallenbewoner
Walther Ploos van AmstelLector Citylogistiek
Jan TrompAuteur & journalist