TV NL EN

De succesvolle mislukking van Europa

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en De Balie Vimeo. “Heeft de teloorgang van het Christendom het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd?” Rondom deze vraag organiseerde stichting Werkelijkheid in Perspectief in 2014 een essaywedstrijd. Nu, een jaar later zijn twaalf van de beste inzendingen gebundeld in het boek ‘De succesvolle mislukking van Europa’. Aan de hand van verschillende essays uit deze bundel discussiëren de auteurs over de teloorgang van het christendom, de Europese cultuur en toekomst van Europa. Met: • Tamar de Waal – Politiek filosoof en promovendus bij het Paul Scholten Centrum.
• Diederik Boomsma – Duoraadslid CDA gemeenteraad Amsterdam en promovendus Rechtsfilosofie Leiden.
• Lodewijk Pessers – Advocaat intellectueel eigendomsrecht en publicist
• Dirk-Jan van Baar – Historicus en publicist
• Yoram Stein – Filosoof en Spinoza-kenner
• Jeroen Hopster – Filosoof en historicus

Moderatie: Meindert Fennema  Over de bundel & wedstrijd In 2014 schreef stichting Werkelijkheid in Perspectief een essaywedstrijd uit rondom de vraag: “Heeft de teloorgang van het Christendom het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd?” Een jury bestaande uit Xandra Schutte, Ewald Engelen, Marcel Maussen, Gelijn Molier en Jonathan Price koos uit de verschillende inzendingen de twee besten. Nu, een jaar later, zijn twaalf van deze essays gebundeld in het boek ‘De succesvolle mislukking van Europa’ (Leiden University Press 2015) onder redactie van Meindert Fennema, Paul Cliteur en Frits Bolkestein. De essaywedstrijd werd geïnspireerd door de prijsvraag van de Academie de Dijon uit 1749. Deze werd gewonnen door de toen nog onbekende filosoof Jean Jacques Rousseau die hiermee bij het grote publiek bekend werd. In 1749 luidde de vraag: ‘Heeft de ontwikkeling van kunsten en wetenschap ook zedelijke vooruitgang gebracht?’ Rousseaus winnende essay Discours sur les sciences et les arts was controversieel. Hij betoogde hierin dat wetenschap en kunsten de moraliteit van de mens corrumperen. Dat uitgerekend het essay van Rousseau door wetenschappers als winnaar werd uitgeroepen, kwam als verrassing en toonde de breedheid van inzicht van de Academie de Dijon. De Stichting WiP is in het leven geroepen om ruimte te bieden aan controversiële meningen. Daarom neemt SWiP deze prijsvraag uit 1749 graag als voorbeeld. Dit programma maakt deel uit van Re:Thinking Europe Welke rol kunnen kunst en cultuur spelen bij het creëren van alternatieven en antwoorden op de economische, politieke en sociaal-culturele uitdagingen van het huidige Europa?

DutchCulture en De Balie organiseren in juni 2016 het Forum on European Culture, getiteld “Re:Thinking Europe” over de kracht, impact en waarde van cultuur voor Europa. 1,2 en 3 juni komen kunstenaars, denkers en politici samen in Amsterdam om te discussiëren over deze vraag. Dit programma maakt onderdeel uit van de serie “Re:Thinking Europe” waarin de thema’s van het forum in aanloop naar het Forum on European Culture verkend worden.   Aanbevolen literatuur:   De succesvolle mislukking van Europa

In deze essaybundel beantwoorden zowel gevestigde als nieuwe schrijvers de vraag: 'Heeft de teloorgang van het Christendom het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd?'
In 2014 schreef de stichting Werkelijkheid in Perspectief een essaywedstrijd uit waarin inzenders werd gevraagd hierop een antwoord te formuleren. In dit boek wordt een selectie van 12 van de 82 ingezonden essays gepubliceerd. 
Met bijdragen van: Lodewijk Pessers, Hans Jansen, Govert Buijs en Herman Philipse. Lees meer Bestel dit boek