TV NL EN

De toekomst van klassieke muziek

DUUR
105 minuten

Gemist? Kijk terug via De Balie TV en De Balie Vimeo. Jonge musici nemen het publiek mee in hun wereld vol klanken, vernieuwing en experiment. Klassieke musici zoeken nieuwe vormen, werken samen met het theater en vinden hun weg soms buiten de gebaande paden. Zij spelen tijdens deze avond stukken uit hun repertoire en gaan in gesprek met pianist en dirigent Ed Spanjaard, pianist en componist Thomas Beijer en sopraan Nora Fischer over de toekomst en rol van de klassieke muziek.

De bezuinigingen in de culturele sector lieten de klassieke muziek niet onberoerd. Een aantal orkesten fuseerde of verdween en steeds minder mensen bezoeken klassieke concerten. Tegelijkertijd ontstaan er veel nieuwe en bijzondere initiatieven. Heeft de klassieke sector vers bloed nodig? En hoe ziet dat vers bloed eruit?

De jonge musici die tijdens deze avond spelen en spreken zijn het Lip Stick Percussie Duo, het Ragazze Quartet en harpiste Andrea Voets. Zij laten zien wat ze maken en vertellen hoe zij het vak zien, van vermenging van vormen tot ‘musical journalism’. Thomas Beijer zal de avond inleiden met een stuk op piano en Ed Spanjaard gaat in op het vinden van een interpretatie.

Over de sprekers:

Ed Spanjaard is de vaste dirigent van het Orkest van het Oosten. Hij is regelmatig gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse radio-orkesten en het Nederlands Kamerkoor. Nora Fischer voert met haar stem als veelzijdig instrument zowel muziek uit de zestiende eeuw op als de talloze werken die voor haar werden geschreven. Nora ontwikkelde een wereldwijde concertpraktijk waarbij ze nauw samenwerkte met vele componisten, orkesten, regisseurs en theatergroepen.

Thomas Beijer is een jonge pianist, componist en gepassioneerd kamermusicus, die wordt geprezen om zijn excellente techniek en artistieke integriteit. In 2007 won hij het YPF Nationaal Pianoconcours en plaatste hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. Lip Stick Percussion duo bestaat uit Maria Martinez Paya en Laura Trompetter en staat voor een bijzondere verbinding tussen een Spaanse en een Nederlandse slagwerkster die samen grenzen verleggen. In april 2015 maakten zij hun debuut als duo en sindsdien zijn ze een veel gevraagd duo op klassieke- muziekfestivals en zijn ze steeds vaker te bewonderen op tv.

Het Ragazze Quartet bestaat uit Rosa Arnold (viool), Annemijn Bergkotte (altviool), Rebecca Wise (cello) en Saskia Otto (viool). Zij spelen klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.

Harpiste Andrea Voets streeft ernaar om een zo breed mogelijk interesseveld te ontplooien. Sinds het najaar van 2014 doceert ze haar zelf opgezette cursus 'praktische muziekfilosofie voor musici' aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn. Als muzikante staat Voets voor non-conformisme en authenticiteit en combineert ze het liefst haar vele interesses in multidisciplinaire concertprogramma's.   Het programma wordt gemodereerd door Maartje Stokkers (Radio 4)   Redactie: Ianthe Mosselman   Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds21en CJP