TV NL EN

De verleiding weerstaan – #1

DUUR
120 minuten


Live uitzending
vanaf ± 20:00 UUR Gemist? De VIDEO staat na enkele uren online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. In een driedelige serie De verleiding weerstaan (28 mei, 4 juni, 11 juni) onderzoeken we met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) de beloftes en dilemma’s van het nieuwe overheidsinstrument nudging. Nudges zijn doelbewuste wijzigingen in de context waarin burgers keuzes maken, zonder daarbij opties te verbieden of op een significante manier de economische prikkels te vergroten of verkleinen. Nudges zijn geen verplichtingen: fruit op ooghoogte leggen geldt als een nudge, junkfood verbieden niet. In hoeverre is nudging manipulatief? Of paternalistisch? Moeten we een technocratische aanval op democratische kernwaarden vrezen?

Gezondheid en betutteling
In deze eerste aflevering praten we over gezondheid en betutteling. Steeds meer mensen houden bij hoeveel ze per dag bewegen, wat ze precies eten of hoe hoog hun bloeddruk is. Zelf meten is leuk, het geeft je inzicht in je eigen patronen. Maar leidt zelfkennis ook tot een verandering in gedrag? We zijn nu eenmaal makkelijk te porren voor een vette hap. En één sigaretje op het terras, dat moet toch kunnen? Of moeten we onszelf, en de overheid ons, soms een handje helpen? Deze avond wordt in samenwerking georganiseerd met het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) dat onlangs het signalement ‘Leefstijlbeïnvloeding: tussen betuttelen en verwaarlozen’ uitbracht. Sprekers Denise de Ridder, professor gezondheidspsychologie aan de universiteit Utrecht. Dick Willems, raadslid bij de Raad voor Volksgezondheid en voorzitter van het forum van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid. Paul Frissen, bestuurskundige en politiek filosoof Renato Valdo Olmos, mede-oprichter en CEO van Human Wanda de Kanter en Pauline Dekker, Tabaknee.nl Moderatie: Casper Thomas De verleiding weerstaan #2 en #3
Het tweede programma van de serie De verleiding weerstaan gaat over 'Techniek en manipulatie'
>> Meer informatie en tickets Het derde programma in de serie De verleiding weerstaan gaat over 'Democratie en autonomie.
>> Meer informatie en tickets Dit is een programma van De Balie (redactie Thomas Neerbos en Anne- Marijn Epker) in samenwerking met RMO.