TV NL EN

De Verwarde Jalousy van Focquenbroch

Georganiseerd door
Georganiseerd door Theatergroep De Kale

De in 1640 in Amsterdam geboren Focquenbroch wordt wel gezien als de romanticus van de 17de eeuw. Zijn vele ongelukkige liefdesavonturen inspireren hem tot het schrijven van openhartige gedichten. Met scherpe humor bespot hij de Amsterdamse burgerij en beschrijft hij het gevoel nergens te kunnen aarden. In 1668 treedt hij in dienst bij de W.I.C. en vertrekt naar Elmina aan de kust van Guinee, maar ook hier is hij niet gelukkig. In 1670 sterft hij in Elmina.

Focquenbroch schreef De Verward Jalousy, een bewerking van Molière’s Sganarelle in 1663. Later, waarschijnlijk in 1669, schreef hij zijn bekendste werk Min in ’t Lazarushuis.

Theatergroep De Kale verdiept zich al jaren in de toneelteksten uit de 17de eeuw. Het lezen en bestuderen van bekende of onbekende toneelteksten doet De Kale graag samen met het publiek tijdens zogenaamde leesvoorstellingen. De tekst wordt toegelicht en de acteurs van De Kale lezen fragmenten van de tekst, waardoor een goed beeld ontstaat van de kwaliteiten en de speelbaarheid van het stuk.

Met o.a. Victor van Swaay, Celia van den Boogert, Vastert van Aardenne, Sjoera Retèl e.a.

De lezing wordt voorafgegaan door een inleiding door Bien Muller, dramaturg en historisch letterkundige.