Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats in allerlei situaties, niet alleen achter de voordeur. Ook op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Deze bijzondere editie van De Vloer Op inspireert bezoekers om geweld te voorkomen door het bewustzijn te vergroten. Hoe breng je bijvoorbeeld zo’n lastig gesprek opgang?
In deze editie krijgen de acteurs te maken met improvisatieopdrachten. Ze belanden in een aantal lastige, levensechte situaties. Hoe spreek je iemand aan op zijn gedrag? Hoe help je een vrouw de controle over de situatie herwinnen? Hoe kaart je vrouwonvriendelijk gedrag aan op de werkvloer?
Geweld komt in velen vormen en niet al het geweld herkennen we meteen. Iedereen kan geweld leren herkennen en door de rol van medestander vaarwel te zwaaien, iets voor een ander betekenen. Door een luisterend oor te bieden aan een collega die vervelende opmerkingen naar haar hoofd krijgt tijdens een vergadering of door het huilende meisje in je voetbalteam een knuffel te geven.
Opnames
Tijdens het programma worden er opnames gemaakt, deze worden wijd verspreid. De beelden zullen gebruikt gaan worden tijdens discussieprogramma’s, evenementen, gespreksgroepen, workshops, lessen op scholen.
Over Orange The World
Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.
De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.
Acteurs
Partners
