Ook live via facebook.com/debalie
Gelijktijdig debat bij deBuren (Brussel) en in De Balie (Amsterdam) over de vraag wat een klein land gedaan kan krijgen als tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad. Is het alle moeite waard? Met o.a. leden van de speciale VN taskforces van beide landen.
In 2018 was Nederland tijdelijk lid van de Veiligheidsraad. Nu dit lidmaatschap na december ten einde komt en we het stokje per 1 januari overdragen aan onze Zuiderburen, gaan we in gesprek over wat het lidmaatschap Nederland nu eigenlijk gebracht heeft. Heeft zoals Stef Blok begin dit jaar zei, de Nederlandse directheid geholpen om dingen gedaan te krijgen bij de Veiligheidsraad in New York?
Na een jarenlange lobby heeft Nederland een tijdelijke plek in de Veiligheidsraad bemachtigt. Wat waren de ambities, en zijn die waargemaakt? Een tijdelijke positie in de Veiligheidsraad is natuurlijk een goed moment voor Nederland om zichzelf te profileren, maar gaat onze invloed verder, en hebben we ook concrete resultaten weten te behalen? Welke offers zijn er gebracht?
Marriet Schuurman (voorzitter Nederlands Task Force voor de Veiligheidsraad) vertelt tijdens deze avond over haar ervaring in New York. Met Michel Kerres (NRC journalist) gaan we in op de belangrijkste resultaten die Nederland heeft geboekt. Hij neemt ons mee in de wandelgangen van de Veiligheidsraad. Youssef Rahman is politiek lobbyist voor Amnesty International en met hem onderzoeken we de manieren waarop Nederland een rol heeft kunnen spelen in het beschermen van mensenrechten en het verminderen van internationaal conflict.
Halverwege de avond wisselen we live-ervaringen uit met onze Zuiderburen in Brussel die zich voorbereiden op hun voorzitterschap. In De Buren wordt tegelijkertijd een programma georganiseerd over dit onderwerp. Wat wil België gedaan krijgen en welke adviezen kunnen we ze meegeven?
Meer informatie over het programma in Brussel vind je hier.
Speakers
© Amnesty International (Foto: Karen Veldkamp)