TV NL EN

De Vrijheidslezing #6: Esra’a Al Shafei

DUUR
120 minuten

“I believe in the strength of the internet and of design, to communicate human rights causes. To tell the world about situations they don’t hear about.” (Esra’a Al Shafei) Programme in English Esra’a Al Shafei (1986) is een van de meest invloedrijke internetactivisten in de Arabische wereld. Ze is de oprichtster van o.a. het platform MideastYouth.com, vanuit waar ze allerlei verschillende websites heeft ontwikkeld, gericht op mensenrechten en minderhedenvraagstukken. Al Shafei opereert met gevaar voor eigen leven vanuit Bahrein, een land waar de vrijheid van meningsuiting met harde hand wordt ingeperkt. Als 19-jarige student ontdekte Esra’a Al Shafei de kracht van het internet en begon ze met het ontwikkelen van websites waaronder de invloedrijke site Crowdvoice.org, waar getuigen van onderdrukking en protestacties beeldmateriaal en artikelen wereldwijd met elkaar delen. Voor etnische minderheden in het Midden-Oosten lanceerde ze de sites kurdishrights.org en bahairights.org. Op ahwaa.org wordt homoseksualiteit binnen een veilige omgeving bespreekbaar gemaakt en MideastTunes biedt een podium aan sociaal geëngageerde muzikanten uit de Arabische wereld en Iran. Al Shafei vecht voor een wereld zonder censuur door het internet te gebruiken als platform voor de vrijheid van meningsuiting en informatie. Ze is de stem van een nieuwe generatie die door middel van social media, design en muziek controversiële onderwerpen op de kaart zet. Het werk van Al Shafei is niet zonder gevaar. Daarom probeert ze haar identiteit verborgen te houden en is er ook geen beeldmateriaal van haar beschikbaar. De Vrijheidslezing zal dan ook niet gestreamd of gefotografeerd worden. (De Vrijheidslezing komt tot stand in samenwerking met Amnesty International, het vfonds, Stichting Democratie en Media en de Nationale Postcode Loterij) Met onder anderen:
Naast de Vrijheidslezing van Al Shafei geven Saskia Stolz en Rajae El Mouhandiz een presentatie en performance over hun werk en gaan ze met Al Shafei in gesprek over de rol van design en muziek in het informeren en activeren van een nieuwe generatie. Saskia Stolz is de oprichtster van SAZZA, een creatief propagandabureau voor maatschappelijke organisaties. Met kunstzinnige, humoristische, confronterende of zelfs provocerende campagnes probeert SAZZA zoveel mogelijk ogen te openen. Vaak zoekt het bureau de grenzen op, in de hoop hiermee het debat op gang te brengen. Rajae El Mouhandiz is zangeres, platenproducent, korte filmmaker en pionier. Ze werkt, neemt op en treedt op in binnen- en buitenland. Vorig jaar was ze één van de makers van de zeer succesvolle internationale expositie MUSLIMA in Denemarken, een co-creatie van 60 artiesten verspreid over Denemarken, de Filipijnen, de VS en de Emiraten. In september 2013 gaf zij haar eerste TEDx talk over haar kwetsbare geschiedenis en de kracht van identiteit en muziek. In december 2013 werd Rajae voor de vijfde keer op rij als enige hedendaagse zangeres genomineerd in de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. Presentatie: Kirsten van den Hul

Dit programma staat onder redactie van Mirthe Frese. N.B. Op 05 mei houdt Esra’a Al Shafei De Vrijheidslezing ook in cultureel centrum Lux, Nijmegen.   “I believe in the strength of the internet and of design, to communicate human rights causes. To tell the world about situations they don’t hear about.” (Esra’a Al Shafei)
Esra’a Al Shafei (1986) is one of the most influential Internet activists within the Arab world. She is the founder of MideastYouth.com a platform from which she has developed several websites all centered around issues of social political activism and human rights. She is the voice of a new generation who through social media, design and music addresses controversial issues like Kurdish rights, migrant workers’ rights and LGBT rights. Based in Bahrein, Al Shafei puts her life at risk, in a country where freedom of speech and information is often met with repression and violence. Therefore Al Shafei is very keen on keeping her identity as covered as possible. The Freedom Lecture therefore will not be streamed or photographed.  
De Vrijheidslezing komt tot stand in samenwerking met Amnesty International, het vfonds, Stichting Democratie en Media en de Nationale Postcode Loterij. Het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) zet zich in voor de erkenning en waardering van geüniformeerden die in dienst zijn van de Nederlandse overheid waar ook ter wereld. Daarnaast wil het vfonds de herinnering aan oorlog en vredesmissies levend houden door de slachtoffers te herdenken, maar boven alles ook de bevrijding, vrijheid en vrede te vieren. In het belang van de vrede, ondersteunt het vfonds diverse projecten die de democratie en de internationale rechtsorde stimuleren. Daarmee willen ze het maatschappelijk debat over vrede en veiligheid op gang brengen en houden. Ton Heerts, directeur vfonds : ”De vrijheidslezingen passen uitstekend bij de doelstelling van het vfonds om bij te dragen aan democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. De Balie wil discussie initiëren en mensen prikkelen, inspireren en activeren. En daarin investeert het vfonds graag. Investeren in vrede; belangrijk voor iedereen.”