Agnieszka Holland
Op 27 januari geeft de toonaangevende Poolse regisseur Agnieszka Holland De Vrijheidslezing. In haar Oscar-genomineerde film Europa Europa (1990), en In Darkness (2011) beschrijft ze de dramatische geschiedenis van Europa.
In haar meest recente dystopische Netflix serie 1983, beschrijft Holland een Polen waar het communisme als enige niet is gevallen, en autoritarianisme en isolationisme hoogtij vieren.
Tijdens de Vrijheidslezing gaat Agnieszka Holland in op de gevaren van autoritarisme voor Europa. Voor haar generatie is de dreiging van autoritaire regimes nooit ver weg geweest, en daarom is zij als geen ander in staat de huidige staat van Polen, en de beperkingen van verworven vrijheden te duiden. Ook duidt ze het begrip vrijheid. Als de Polen stemmen voor een partij als PIS, moeten we dan niet accepteren dat ze graag een autoritaire leider willen? Is het begrip ‘vrijheid’ soms overrated? Misschien is het zo dat in tijden van onzekerheid en moderne uitdagingen, mensen juist op zoek zijn naar een sterke leider die vertelt wat te doen.
Maar wat doe je als filmmaker, wanneer de fantasie en dystopische scenarios steeds meer lijken door te dringen tot de dagelijkse realiteit? Durf je dan nog alles maken wat je zou willen maken? En wat is je rol en verantwoordelijkheid als filmmaker in het waarschuwen voor gevaarlijke tendensen in de samenleving?
Over Agnieszka Holland
De Poolse regisseur Holland (1948) brak in de jaren zeventig door in de Poolse Nieuwe Golf, en bouwde een indrukwekkende carrière op in zowel Europa als Amerika. In al het politiek geëngageerd werk staat de spanning tussen conformisme en verzet centraal. Holland regisseerde ook in Amerika meerdere films, en afleveringen van televisieseries zoals The Wire, The Killing en House of Cards.
Dit programma is in samenwerking met IFFR.
De Vrijheidslezing on Tour: Agnieszka Holland vindt op zaterdag 26 januari (19-20.30) plaats in het Hilton Hotel in Rotterdam.
De Vrijheidslezing
Voor het zesde jaar op rij organiseert De Balie de Vrijheidslezing. In de Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren o.a. de stiefzus van Anne Frannk, Eva Scholss, de Turkse journalist Can Dündar, en Patrisse Cullors & Janaya Khan van de Black Lives Matter-movement.
De Vrijheidslezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media en vfonds.
‘The reality of authoritarianism is not gone and forgotten in Europe’