Er is chaos in Venezuela: een land dat ooit één van de rijkste landen van Zuid-Amerika was, is plotseling in crisis geraakt. Niet alleen is de economie totaal ingestort, voedsel is schaars en door ernstige tekorten aan medicijnen én personeel moeten apothekers hun klanten met lege handen naar huis sturen.
Tijdens de 26ste Vrijheidslezing spreekt de Venezolaanse mensenrechtenactivist Efraím Vegas over de schrijnende situatie in Venezuela. In de documentaire Está Todo Bien zien we hoe Vegas zijn leven riskeert om medicijnen illegaal te verspreiden.
Venezuela blijft kampen met ernstige economische en politieke problemen, waardoor miljoenen mensen het land ontvluchten. Efraím Vegas trekt aan de bel: er moet wat gebeuren. Want wat betekent vrijheid in een land waarin basisbehoeften zoals voedsel en goede zorg ontbreken? Kan je vrij zijn als je nauwelijks kunt overleven?
Zelfs in deze barre omstandigheden vinden mensen elke dag de kracht om te vechten voor hun vrijheid van meningsuiting, hun toekomst en hun gezondheid. Wat kunnen wij van hun leren? Maar ook: wat kan het Nederlandse Koninkrijk doen als buurland, nu er zoveel gevluchte mensen aankomen op Curaçao?
Tijdens deze avond zal Efraím Vegas spreken over zijn ervaringen tijdens het smokkelen van medicijnen en zijn ideeën over vrijheid, hoop en verzet. Nina Jurna, correspondent Latijns-Amerika was onlangs nog in Venezuela, en deelt haar ervaringen met het land en de situatie.
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Movies that Matter
Deze video staat ook op:
vimeo.com/debalie/venezuela (compleet)
youtu.be/fHP99okJbzM (compleet)
facebook.com/debalie/videos/600740877099641 (deel 1)
facebook.com/debalie/videos/389756898516792 (deel 3)
De Vrijheidslezing
Wereldwijd staat de politieke, democratische en artistieke vrijheid steeds meer onder druk. Vier keer per jaar nodigt De Balie iemand uit die aan den lijve heeft ondervonden hoe het is om vrijheden te verliezen. Wij willen hun verhalen delen, hun stem laten horen, en hun strijd een gezicht geven.
De Vrijheidslezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media en vfonds.