TV NL EN

De waakhonden van Europa

Wie let er op Brussel?

PRogrammamaker
Katarina Schul
I.S.M.
Follow the Money

De Europese democratie en rechtsstaat staan onder druk. In steeds meer Europese landen komen figuren aan de macht met dictatoriale trekjes. Ze hebben weinig op met de vrije pers, de eerlijke rechtspraak en een kritische volksvertegenwoordiging. Dat werpt prangende vragen op, zoals wat is de weerslag op de Europese Unie?

‘Het belangrijkste is de democratie, de rechtsstaat die we verdedigen en de vrede die we samen hebben,’ Met die woorden stelde Ursula von der Leyen zich beschikbaar voor een tweede termijn als Commissievoorzitter.

Maar wat zijn de gevolgen als antidemocratische partijen ook in Brussel steeds meer stemmen krijgen? En kunnen democratische waakhonden zoals volksvertegenwoordigers, maatschappelijke organisaties, de media en toezichthouders voldoende controle uitoefenen om de Brusselse macht gezond te houden?

Wie let er op Brussel?
Het startpunt van dit programma is het boek Wie let er op Brussel? van het journalistieke onderzoeksteam Bureau Brussel van Follow the Money. Democratische waakhonden zoals volksvertegenwoordigers, maatschappelijke organisaties, de media en toezichthouders worstelen om de Europese waarden hoog te houden. Hun verhalen tonen de bressen in de muren van de Europese Unie als liberale democratie, onder het voorzitterschap van ‘opperbureaucraat’ Ursula von der Leyen.

Sprekers

Lise WittemanOnderzoeksjournalist Follow the Money. Foto: Saskia Vanderstichele
Danielle Goudriaanvoormalig Europees Officier van Justitie bij European Public Prosecutor’s Office (EPPO), partner bij Ivy Advocaten
Dirk GotinkLijsttrekker NSC Europa
Kutsal YesilkagitHoogleraar Internationaal Governance en lid staatscomissie rechtsstaat