TV NL EN

De Westermoskee

DUUR
90 minuten

Nederland kent een lange traditie van tolerantie tegenover godsdiensten – zo denken we graag. Maar bij de komst van een moskee wordt tegenwoordig algauw ‘stop de bouw!’ geroepen door omwonenden en politici. In het geval van de Westermoskee in de Amsterdamse wijk De Baarsjes was er echter veel meer aan de hand. Journalist Kemal Rijken onderzocht de geschiedenis van deze veelbesproken moskee en schreef er een boek over.

Het is een verhaal vol ruzies en intriges, maar ook van succes en daadkracht. In De Westermoskee plaatst Rijken deze wederwaardigheden in de context van de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid.

Vanmiddag vieren we in De Balie het boek met een inhoudelijk programma over de Westermoskee. Tijdens het programma zijn er voordrachten, interviews met hoofdrolspelers en een optreden van cabaretière en columniste Nilgün Yerli. De presentatie is in handen John Bijl. Namens uitgeverij Atlas Contact zal Bertram Maurits spreken. Ook wordt stilgestaan bij het online project Moskee in de Stad, dat Rijken maakte samen met filmmaker Godfried Hartkamp. Gasten o.a. Kemal Rijken, Nilgün Yerli, Haci Karacaer, Godfried Hartkamp.
        Aanbevolen literatuur:
De westermoskee
auteur: Kemal Rijken
Nederland kent een lange traditie van tolerantie tegenover godsdiensten – zo denken we graag. Maar bij de komst van een moskee roepen omwonenden en politici tegenwoordig al snel: 'Stop de bouw!' In het geval van de Westermoskee in de Amsterdamse wijk De Baarsjes was er echter veel meer aan de hand. Journalist Kemal Rijken onderzocht de geschiedenis van deze veelbesproken moskee en schreef er dit boek over. read more Order this book