TV NL EN

Debat in de polder

DUUR
120 minuten

Verhuur | Dit programma is georganiseerd door De Luistervinken.

In Nederland kijken we altijd met afgunst naar de retorische gaven van Barack Obama of de sprankelende discussies in het Britse Lagerhuis. ‘Wij kunnen dat niet’, denken we dan, ‘dat zit niet in onze poldercultuur’.

Maar niets is minder waar. Dat wordt duidelijk tijdens het interactieve vrijdagmiddagevent dat Daniël Schut (Nederlands Kampioen Debatteren 2013) en Jean Wagemans (argumentatietheoreticus aan de Universiteit van Amsterdam) organiseren in debatcentrum De Balie. De auteurs van het onlangs bij Boom Lemma verschenen cursusboek ‘Argumentatie en Debat’ laten u zien dat er in de polder wel degelijk gedebatteerd wordt. En hoe!

Zo beginnen we met een keynote van Jaap van Rijn, auteur van ‘De Eeuw van het Debat’. In zijn lezing vertelt hij hoe wij Nederlanders in de negentiende eeuw de kunst van het debatteren afkeken van de Britten. Van Rijn neemt ons mee naar de rokerige achterafzaaltjes van de Vrijdagsche Vereeniging, waar notabelen als Jan Brester en Gerrit de Clerq voor het eerst de verbale handschoen opnamen.

Vervolgens is het de beurt aan de International Debate Education Association (IDEA). Deze non-profit organisatie heeft meegewerkt aan een aantal democratiseringsprojecten in Oost-Europa. Maar ook in Nederland zitten ze niet stil. Ze presenteren ons één van hun vlaggenschip-projecten, ‘Debat in de buurt’, waarmee ze jongeren in achterstandswijken een stapje vooruit helpen. Hoe dat precies werkt, wordt duidelijk aan de hand van een voorbeeldproject uit Amsterdams eigen Diamantbuurt.

Daarna is het tijd voor een stevig robbertje… debatteren! We voeren u in de wereld van het wedstrijddebat, waarna debatkampioenen van het Utrechts Stedelijk Gymnasium hun debatvaardigheden zullen demonstreren tijdens een heuse wedstrijd.

De middag wordt afgesloten met een discussie over het nut van debatteren voor professionals. Wat is de meerwaarde van goed kunnen debatteren voor je loopbaan? We vragen het aan een aantal oud-wedstrijddebaters met uiteenlopende carrières, waaronder Bibilotte Duyvesteyn (Hoofd Communicatie DSM), Edward van Geuns (partner bij De Brauw Blackstone Westbroek) en Rens de Jong (presentator bij BNR, Dagvoorzitter van het Jaar).

Tot slot overhandigen Daniël Schut en Jean Wagemans op feestelijke wijze hun nieuwe boek ‘Argumentatie en debat’ aan de deelnemers.

Wilt u komen kijken en meedoen met dit spetterende debatevent? Dat kan! Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Stuur een mailtje naar Daniël Schut via daniel[at]deluistervinken.nl, en dan heten we u van harte welkom!
Foto: E. Dronkert (Flickr – Creative Commons)