TV NL EN

Debutantenbal 2017

DUUR
300 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Staat het schrijven van een boek al jaren op jouw bucket list? Wil je weten hoe de literaire wereld werkt? Welke verhalen het literaire veld vormen? Op welke manieren schrijvers hun verhalen vertellen? We vertellen je er alles over tijdens het jaarlijkse Debutantenbal, dat plaatsvindt op 18 maart 2017. Het Debutantenbal is een avond vol programma’s over schrijverschap, de literaire wereld en het schrijven van een eerste boek. Gevestigde en recent gedebuteerde schrijvers delen hun ervaringen, critici, schrijvers en uitgevers spreken over hun werk en voor iedere bezoeker is er gratis schrijfadvies. Je kunt schrijvers horen vertellen over feit en fictie, hun eerste pogingen tot schrijverschap, met redacteuren en schrijfdocenten aan de bar hangen en erachter komen hoe die relatie tussen schrijver en redacteur nu in elkaar zit.
Het thema van Het Debutantenbal is dit jaar grenzeloos. Bob Dylan die de Nobelprijs voor de literatuur wint: zit literatuur in iedereen? En wat valt er eigenlijk onder de noemer literatuur? Film, spoken word, toneel: literatuur beperkt zich niet tot het klassieke papieren boek.
Daarnaast maken we kennis met de genomineerden van de Debutanten schrijfwedstrijd en hun werk. Aan het eind van de avond maakt een vakjury de winnaar bekend.

Het programma

Debuteren voor dummies
Tijdens dit programma gaan we op zoek naar wat debuteren inhoudt. Redacteur en debutant gaan met elkaar in gesprek over hoe een boek tot stand komt, het debuteren en de debutant. Het programma zal gaan over debuteren in een brede zin van het woord: debuteren met een toneeltekst, in de poëzie of met een klassieke roman. Met tips van jonge debutanten en hun redacteuren.
O.a. met Jente Posthuma en Jelte Nieuwenhuis, Simone Atangana Bekono, Maartje Smits en Manon Uphoff. Moderator: Nicole Terborg De nieuwe schrijver?
Veel schrijvers schrijven niet meer alleen literatuur, maar ook andere dingen, zoals scenario’s of toneelteksten. Hun werk verschijnt niet slechts in boeken, maar ook op schermen. Hoe kiest de schrijver een vorm voor zijn verhaal? Hoe verhouden de verschillende disciplines zich tot elkaar? Is de nieuwe schrijver een alleskunner? Wat zegt dit over de status van het klassieke, papieren boek en de literatuur? O.a. met Hanna Bervoets, Willem Bosch, Christine Otten en Nazmiye Oral. Moderator: Martijn de Greve. Vijftig tinten schrijvers
De Nederlandse literatuur anno 2017: een domein van jonge mensen of beroemdheden die verhalen over zichzelf schrijven? Of is het juist een bloeiend veld waarin ruimte is voor experiment, vernieuwing en verschillende verhalen en geluiden? Jasper Henderson, Abdelkader Benali, Arjen Fortuin, Jamal Ouariachi en Jeroen Vullings gaan o.a. in gesprek over debuteren als je niet jong bent en uit de randstad komt en of uitgevers nog risico's nemen. Moderator: Martijn de Greve. Uitreiking Debutantenprijs en bekendmaking longlist ANV Debutantenprijs 2016
De Editio Debutantenprijs bestaat uit een publieks- en een vakjuryprijs. De vakjury maakt aan het einde van de avond bekend wie hun winnaar is. Het Algemeen-Nederlands Verbond is de nieuwe sponsor van de Debutantenschrijfwedstrijd en het Debutantenbal. Zij zijn ook de hoofdsponsor van een andere Debutantenprijs, namelijk die voor het beste gepubliceerde debuut van het afgelopen jaar, die wordt georganiseerd door de stichting DordtLiterair. Tijdens het Debutantenbal wordt de definitieve longlist van deze prijs bekendgemaakt. De avond wordt geopend door Joost van Kersbergen en Jörgen Gario. Daan Doesborgh houdt een voordracht en de avond wordt afgesloten met een optreden van Gerson Main. Tijdens de avond kun je de app van Lees Luid.nu downloaden. Toneelspeler en schrijver Martijn de Rijk schreef speciaal voor deze avond een aantal dialogen die je kunt lezen in de app.
Dit programma is in samenwerking met Editio, Letterenfonds, AFK, Lira Fonds em ANV.