TV NL EN

Draden van ons slavernijverleden

De Balie on Tour

moderator
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
Door
De Balie on Tour
in samenwerking met
Mede mogelijk gemaakt door
De Nationale Postcode Loterij

Dit programma vindt plaats in Den Haag, bij Nest. Meld je hier aan voor een gratis ticket.

Textiel en slavernij zijn innig verknoopt. In dit programma gaan we aan de hand van textiel in gesprek over de manieren waarop het slavernijverleden doorwerkt in het heden.

Katoen speelt een grote rol in het trans-Atlantische slavernijverleden. De vraag naar katoen werd gebruikt om slavernij te rechtvaardigen en in stand te houden. Tegelijkertijd waren stoffen, geweven in betekenisvolle patronen, op bijvoorbeeld de plantages van Suriname een van de weinige manieren om een identiteit uit te drukken.

Vanavond onderzoeken we hoe het kapitalistische en racistische systeem dat mensen kon ontmenselijken nog steeds terug te zien is in onze samenleving. De wereldwijde textielindustrie staat nog altijd bekend om de talloze mensenrechtenschendingen die er plaatsvinden. Maar mode is anno 2025 ook een krachtige manier om recht te doen aan het verleden en uiting te geven aan culturele identiteit en expressie.

Dit programma wordt georganiseerd in het kader van het landelijke kunstproject Draden van ons slavernijverleden. Hierin werken vrijwilligers in de aanloop van Keti Koti aan een wandkleed dat het slavernijverleden van hun provincie verbeeldt. In Nest wordt gewerkt aan een ontwerp van textielkunstenaar Marcos Kueh.  

Over de sprekers:
Janice Deul is lifestylejournalist, modeactivist, curator en moderator. Zij schreef boeken over Keti Koti en Black hair & mode en was creative directeur van boek en Fashion for Good-expo Knowing Cotton Otherwise, over de kwalijke kanten van de katoenindustrie.

Laurindo Andrea is als historicus werkzaam in het Nationaal Archief. Ook is hij modevormgever en eigenaar van het sociaal maatschappelijke en avant-gardistische label LAURINDO LOVE. Zijn specialisatie is kolonialisme in de mondiale context.

Emma Vogt is urgent appeal co-ordinator bij de Schone Kleren Campagne, dat strijdt voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden en de positie van de arbeidsters in de wereldwijde kledingindustrie.

Carlien Macnack is modevormgever, docent beeldende kunst en Angisa-specialist. Deze Surinaamse traditionele wijze van het binden van een hoofddoek reflecteert onder andere de koloniale geschiedenis van Suriname. Macnack heeft sinds de jaren tachtig vele vormen en varianten zelf gevouwen en verzameld, en daarmee een omvangrijk archief opgebouwd.

Sprekers

Janice Deul Modejournalist en -activist
Laurindo AndreaHistoricus en modeontwerper
Emma VogtSchone Kleren Campagne
Carlien MacnackModevormgever en angisa-specialist
vr 20 jun / 20:00
Internationale politiek

Wereldvluchtelingendag: solidariteit in politiek verharde tijden

Een meerderheid van de Nederlanders – 58 procent – vindt dat we de plicht hebben om ‘echte vluchtelingen’ op te vangen. Maar die stemmen klinken minder luid in een gepolariseerd debat. Hoe ben je solidair, wanneer de politiek het laat afweten?

Meer Info Tickets
zo 7 sep / 15:00
Kunst en Literatuur

Nothing Bigger Than Humanity

Interactive performance on what it means to be a human in today’s world

Resonates Productions returns to De Balie with a brand new interactive performance including live music by Andrea Voets.

Meer Info Tickets
zo 29 jun / 17:00
Forum on European Culture Kunst en Literatuur

Iswanto Hartono: Kemuning (a Prologue)

What role does art play in confronting and processing the colonial past? We speak with Indonesian conceptual artist Iswanto Hartono and get some impressions of his new project.

Meer Info Tickets