TV NL EN

Drugsdeal #1: winst en verlies

DUUR
90 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Ooit was Nederland met haar gedoogbeleid een toonbeeld van tolerantie, maar inmiddels lopen we met ons paradoxale “voor- en achterdeurbeleid” hopeloos achter. 'Het verbod op drugs kost miljarden: het leidt tot misdaad en is slecht voor de volksgezondheid. Hef het op', aldus Frits Bolkestein, Hedy d'Ancona e.a. in het artikel Red het land, sta drugs toe! in NRC Handelsblad.  Al sinds de jaren zeventig zijn drugs verboden, maar het gebruik is groter dan ooit. Door vooraanstaande politici, denkers, gebruikers en experts wordt al jaren geroepen om regulering. De Balie en D66 nemen in samenwerking met Spuiten en Slikken de uitdaging aan en onderzoeken in drie delen wat nu eigenlijk de gevolgen zijn van de regulering van drugs. Wat zijn de kosten én opbrengsten voor de economie? De gevolgen voor de volksgezondheid? Om dan, op basis van de verzamelde feiten, de grote vraag van het debat te kunnen beantwoorden: kunnen we samen een nieuwe deal maken over drugs? Drugsdeal #1: winst en verlies
In 2010 deed econoom Martijn Boermans de naar eigen zeggen ‘conservatieve’ berekening, dat legalisering van cannabis de staat 850 miljoen per jaar zou opleveren. Geld dat ook aan zorg, defensie of onderwijs kan worden besteed, of bijvoorbeeld aan de langste, leukste achtbaan van de wereld. In dit eerste programma van de reeks onderzoeken we de kosten en baten van de regulering van drugs voor de economie, met o.a. Nicole Maalsté (schrijver en cannabisexpert), Martijn Huigen (econoom, heeft opbrengsten legalisatie onderzocht) en Joop van Riessen (oud-hoofdcommissaris politie Amsterdam). Ook zal er een fragment vertoond worden van de ´docutective´ Dutch Cocaine Factory van Jeannette Groenendaal, en zal er kunst getoond worden van Sarah Schoenfeld. Hoeveel bespaart de overheid op uitgaven aan politie, justitie en bestuur? Hoeveel extra belastinginkomsten levert regulering op? Welke gevolgen heeft de marktwerking op aanbod, vraag en kwaliteit? Wat gaan de criminelen doen als hun vaste inkomsten verdwijnen? Met deze vragen, en alle mogelijke kosten en baten die we samen kunnen verzinnen, maken we een begroting die laat zien hoeveel regulering ons nationaal op zou brengen.   Moderatie: Tim Hofman (BNN) en Thomas van Neerbos (De Balie)
Redactie: Thomas van Neerbos (De Balie)   Dit programma is uitverkocht. Een uur voor aanvang opent een wachtlijst aan de kassa voor niet-opgehaalde kaarten. De avond is live te volgen.
Klik hier voor een overzicht van deze reeks.