TV NL EN

Duivelse Dilemma’s: De Crisiskaravaan

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. 'Duivelse Dilemma’s' is een reeks korte fictiefilms waarin spraakmakende filmmakers hun hoofdpersonen voor een onmogelijke keuze stellen. In de films worden actuele maatschappelijke thema’s vertaald in persoonlijke dilemma’s. Bij de ontwikkeling van de films wordt meegedacht door Nederlandse denkers. Hoe blijf je een goed mens onder extreme omstandigheden? “Certain truths about human life can only be stated in the language of the narrative artist.” – (Martha Nussbaum, filosoof)
De Crisiskaravaan, een film van Boris Paval Conen. Met Stefan de Walle, Khaya Mthembu en anderen. Een ‘cowboy’ in hulpverlenersland denkt het beter te kunnen doen dan de grote hulporganisaties. Kan hij, met al zijn goede bedoelingen, het verschil blijven maken als hij geconfronteerd wordt met de barre realiteit in het veld? In De Crisiskaravaan zijn de steenrijke pragmaticus Vincent en de intellectuele Nkosi tot elkaar veroordeeld. Vincent is een succesvol zakenman, die – zoals steeds meer welgestelden – zijn hart laat spreken. Met zijn verdiende fortuin start hij zijn eigen NGO om 'het verschil te maken'. Nkosi, een ervaren hulpverlener uit Afrika, is cynisch over de white mans mission. Hij doorziet hoe hulpverlening wordt misbruikt en hoe het samenlevingen verder ontwricht. Hun reis wordt niet alleen een confrontatie met geweld en corruptie, maar vooral ook een confrontatie met zichzelf. Hoe diep wil Vincent buigen, hoe ‘fout’ mag hij zijn om zijn goede doel te bereiken? En hoe fatalistisch kan Nkosi blijven, als hij de slachtoffers van onderdrukking en geweld wil helpen? We trappen de avond af met een filosofisch essay van hoogleraar ethiek Martin van Hees. Dan volgt een socratisch debat met Linda Polman (schrijver van het boek De Crisiskaravaan), Arjan Hehenkamp (directeur Artsen zonder Grenzen) en Thea Hilhorst (hoogleraar Humanitaire Hulp en Wederopbouw) over de maatschappelijke en morele dilemma's bij humanitaire hulp.​  Schrijver/regisseur Boris Paval Conen liet zich inspireren door het gelijknamige boek De Crisiskaravaan van Linda Polman. Onderzoeksjournaliste en schrijfster Polman komt tot de pijnlijke conclusie dat hulp aan slachtoffers in oorlogsgebieden vaak niet werkt, of nog erger: de ellende alleen maar vergroot. Maar is er een alternatief? Kan je het je veroorloven om dan maar niets te doen? Hoeveel mag aan de strijkstok blijven hangen om slachtoffers te kunnen helpen? En hoe voorkom je dat geld en goederen voor slachtoffers misbruikt worden voor corruptie en de financiering van wapens? Mogelijk gemaakt door Human en Talent United. 
Kom je bij ons naar de film? Kom dan ook lekker bij ons eten! Met onze Cuisinema deal ontvang je op vertoon van je filmkaartje 10% korting op je dinerrekening! Bekijk hier de actie, en hier ons menu.