TV NL EN

Duygu Asena leesclub

DUUR
120 minuten

In aanloop naar het programma Grote Denkers: Duygu Asena op 1 december organiseren we de Duygu Asena leesclub waarin we in het werk van dé grote feminist van Turkije duiken.

Onder leiding van journalist Aybala Carlak lezen we haar beroemde boek De vrouw heeft geen naam (1987) dat toen het gepubliceerd werd, heel Turkije schokte en aanvankelijk werd verboden, omdat het boek werd gezien als “gevaarlijk voor kinderen en ondermijnend voor het huwelijk als instituut.” Inmiddels kent het boek al meer dan 40 drukken. De vrouw heeft geen naam vertelt het verhaal van een jonge Turkse vrouw die beseft wat het betekent om vrouw te zijn in Turkije en vanaf jonge leeftijd strijdt voor haar vrijheid en onafhankelijkheid.

Duygu Asena (1946 – 2006) was een psychologe, schrijfster en de bekendste feminist van Turkije. Ze begon met het schrijven van artikelen voor de Turkse krant Hurriyet, richtte in 1978 het eerste vrouwenblad in Turkije op, zette zich als geen ander in voor de vrouwenemancipatie in Turkije, en bracht taboe onderwerpen als vrouwenrechten, seksualiteit en vrouwenmishandeling onder de aandacht.

Aybala Carlak is freelance journalist en werkt momenteel aan een filmproject. Haar artikelen en columns – over zowel de islam als populaire cultuur – zijn gepubliceerd in o.a. Vice, Vileine, Trouw en op de Cineville website.

Een kaartje kost 5 euro inclusief een consumptiebon. Koop op tijd je kaartje want er zijn beperkte plaatsen.