TV NL EN

Echt passend onderwijs, hoe moet het wel?

Wat is “het rugzakje” van 10 jaar passend onderwijs

programmamaker
Monique Hindriks
i.s.m.

Hoe staat het ervoor na 10 jaar passend onderwijs voor de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben? En wat is ervoor nodig om de leerling écht centraal te laten staan? Samen met leerlingen, ouders, ervaringsdeskundigen en onderzoekers bespreken we hoe het ervoor staat. Daarna vindt er een debat plaats tussen landelijke politici.

Op deze avond blikken we met De LBVSO vooruit op het commissiedebat van 29 mei in de tweede kamer over het passend onderwijs. Duizenden thuiszitters, stokkend leerlingvervoer en ouders die niet weten waar ze hulp moeten vinden. Ouders en onderzoekers roepen het al jaren: de Wet passend onderwijs werkt niet voor alle kinderen. Het doel van de wet was dat kinderen met leer of gedragsproblemen zo veel mogelijk naar gewone scholen gaan. Maar leraren geven aan dat ze deze leerlingen niet genoeg ondersteuning kunnen geven, ouders voelen zich buitenspel gezet en op dit moment zitten er duizenden kinderen thuis omdat ze uitgevallen zijn.

Over LBVSO

LBVSO is de belangenbehartiger van VSO-scholieren, thuiszitters, residentieel onderwijs (leerlingen in detentie, zorginstellingen en gesloten jeugdzorg) en Special Needs in het Vavo, MBO, HBO en WO. LBVSO geeft maatwerk trainingen aan MR’s, leerlingen en leerlingenraden en organiseren leerlingbijeenkomsten. Ze werken samen met verschillende onderwijspartijen, waaronder het Ministerie van Onderwijs. De achterban van LBVSO is groot, zij vertegenwoordigen op dit moment zo’n 110.000 leerlingen en studenten.

Sprekers

Carolien RieffeHoogleraar ontwikkelingspsychologie
Margrite KalverboerKinderombudsman
Marjolein MoormanWethouder onderwijs Amsterdam
Paul van MeenenEerste Kamer D66 & Raad van advies LBVSO
Sharon StellaardBestuurswetenschapper
Rogier OetDirecteur toezicht speciaal en passend onderwijs, Inspectie van het Onderwijs
Claudia van ZantenBBB
Lisa WesterveldGL-PVDA
Patrick van der HoeffPVV
Don CederCU
Ilana RooderkerkD66
Daan de Kort VVD