TV NL EN

Echte mannen

DUUR
90 minuten

Gemist? Kijk terug via De Balie TV en De Balie Vimeo. Het is op je tellen gepast als man tegenwoordig. Als je al kunt tellen tenminste, want de kans dat je dat net zo goed leert als het meisje naast je in de klas is klein. Die streeft je hard voorbij in het onderwijs, niet gek natuurlijk, met al die juffen. Ondertussen vraagt men nogal iets van je. Je moet sterk zijn, maar ook gevoelig en zorgzaam. Je moet leiden, maar liever niet te dominant zijn. En als je dan je best doet, als mannelijke feminist, moet je oppassen dat je je niet te veel gedraagt als de redder van de vrouwen. Die willen namelijk helemaal niet gered worden, zeggen ze zelf. Maar wat moet je dan wel als man? Wat is ‘mannelijkheid’ anno 2017? Een sociaal construct, niets meer dan een verzinsel? Onderdrukkend voor mannen en vrouwen? Of iets waardevols, iets belangrijks, een kwaliteit die we in de huidige samenleving wel eens wat meer mogen waarderen? Is het überhaupt zinvol om te spreken over mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten? Zijn we inmiddels niet gewoon allemaal mensen, de één iets dominanter, de ander iets zachtaardiger? Wat is de rol van 'de man' in onze samenleving? We praten erover met: Jop de Vrieze, wetenschapsjournalist voor onder meer De Volkskrant en Quest. Hij schreef samen met collega Stephan van Duin het boek De Karakterman, een leefstijlgids voor mannen die verder kijken dan hun traditionele rol. Naar aanleiding van dit boek schreef hij voor De Correspondent een serie over mannelijkheid anno nu.    Mounir Samuel, politicoloog, publicist, schrijver en correspondent. Hij schrijft onder andere voor De Correspondent, De Groene Amsterdammer en OneWorld. Mounir werd geboren als Mounira Samuel en schrijft en vlogt over zijn transitie. In 2016 verscheen zijn literaire debuut Liefde is een rebelse vogel.   Stella Bergsma, schrijver, opiniemaker, dichter en frontvrouw van de band Einsteinbarbie. In 2016 verscheen haar roman Pussy Album.   Arthur van Amerongen, schrijver, journalist en publicist. Hij schrijft o.a. voor HP/De Tijd en De Volkskrant. Samen met Telegraaf-columnist Rob Hoogland schreef hij Het Grote Foute Jongensboek, dat binnenkort verschijnt.

Marcel Van Roosmalen, schrijft zowel fictie als journalistieke bijdragen en columns voor uiteenlopende publicaties. Hij is een vaste columnist van nrc.next en de VARAgids. Zijn boek Je hebt het niet van mij. Een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse werd bekroond met de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek van het jaar 2006. Samen met zijn vriendin Eva Hoeke maakte hij het boek Als het maar niet op ons lijkt, over hun eerste jaar als ouders. Marcel figureert vaak in Eva’s columns als "de man".
Fotograaf des Vaderlands en filmmaker Ahmet Polat gaat in het multidisciplinaire De Man Is Lam via theater, beeld en geluid op zoek naar wat het vandaag de dag betekent om man te zijn.  Moderator: Hadassah de Boer