TV NL EN

Economische coördinatie in de EU met minister Dijsselbloem

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Sinds de eurocrisis is de rol van de Europese Commissie in de analyse en beoordeling van het economische en begrotingsbeleid van lidstaten sterk gegroeid. Waar Olli Rehn begon met een sterk imago als onafhankelijke begrotingscommissaris, is hij nu opgevolgd binnen de Juncker Commissie door Pierre Moscovici als de nieuwe begrotingscommissaris en Valdis Dombrovskis als de vice-president voor de Euro en Sociaal Dialoog. Deze wisseling van de wacht vormt een goed moment om tijdens een expertbijeenkomst zowel terug als vooruit te blikken op de economische coördinatie in de Europese Unie.

Programma
Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep) duidt in een keynote speech de ins-and-outs van het Europees Semester. Met Servaas Deroose (Plaatsvervangend Directeur-Generaal voor Economische en Financiële Zaken, Europese Commissie) en Hans Vijlbrief (Thesaurier-generaal van het Ministerie van Financiën) kijken we vanuit Europees en Nederlands perspectief terug naar de successen en mislukkingen van het Semester. Paul Tang (Europarlementariër PvdA), Mark Verheijen (Tweede Kamerlid VVD, bevestigd onder voorbehoud), Michèle de Waard (journalist Het Financieele Dagblad) en Sheila Sitalsing (columnist Volkskrant) bediscussiëren het democratisch gehalte van het Europees Semester en de verslaglegging hierover in de media. De bijeenkomst wordt geleid door Adriaan Schout, hoofd van het Europa-programma van het Clingendael instituut.

In gesprek over Europees beleid
De bijeenkomst maakt deel uit van een reeks, waarmee de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland met experts in gesprek gaat over Europees beleid. Het programma is daarom zeer interactief en laat veel ruimte voor één-op-één vragen van het publiek aan de sprekers.

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze link. Voor vragen over de bijeenkomst kunt u terecht bij Floor Eizema (020-2621220/floor@en-maes.nl). Deelname geschiedt op basis van bevestiging door de organisatie.