TV NL EN

Paradigma: Edward Said en het Oriëntalisme

programmamaker/moderator
Rokhaya Seck
in samenwerking met

Let op! Vanwege de extreme weersomstandigheden op 18/2 is dit programma verplaatst naar vrijdag 25 februari. Heb je een ticket gekocht? Dan krijg je een mail mail met meer informatie

De Palestijns-Amerikaanse literatuurwetenschapper Edward Said zorgde in 1978 met zijn boek Oriëntalisme voor een grote omslag in de geesteswetenschappen en Midden-Oostenstudies. Met de term definieerde Said de stereotiepe ‘westerse’ kijk op het Oosten.

Nu er een nieuwe Nederlandse uitgave van Oriëntalisme verschijnt, gaan we in gesprek over dit invloedrijke, maar ook fel bediscussieerde werk. Wat is oriëntalisme?

De simplistische westerse beeldvorming van het oosten gaat terug tot de oude Grieken en tot op vandaag de dag te vinden in de literatuur, schilderkunst, geschiedschrijving, wetenschap, politiek en populaire cultuur. Oriëntalisme legde de basis voor het westerse kolonialisme én, stelt Said, het Westen verschafte zich er een eigen identiteit mee door zich te profileren als verheven. Hoe heeft Said het huidige postkoloniale denken beïnvloed? En is er nog steeds sprake van een oriëntalistische kijk op het Oosten?

Sprekers

Sinan ÇankayaAntropoloog (VU) en schrijver
Lotfi el HamidiHistoricus en columnist NRC
Anna KrijgerArabist en publicist
Asli ÖzgenUniversitair docent en onderzoeker Mediastudies (UvA)