TV NL EN

Een nuchtere kijk op psychedelica

Programmamaker
Jelle Baars
Programmamaker
Rokhaya Seck
In samenwerking met
Wie psychedelica ter sprake brengt, kan doorgaans rekenen op wilde verhalen en een hoop vooroordelen. Paddo’s zijn tripmiddelen voor hippies, en ayahuasca-sessies gaan vooral vreselijk vaak fout. Maar is er ook een ander verhaal te vertellen?

In zijn boek Een nuchtere kijk op psychedelica ontkracht neurowetenschapper Michiel van Elk vooroordelen, en kijkt hij op een kritische manier naar de positieve aspecten van psychedelica. We praten op deze avond met neurowetenschappers, psychologen en psychonauten over de spirituele meerwaarde van psychedelica en de mogelijke toekomst van geestverruimende middelen in de geestelijke gezondheidszorg.

Sprekers

Michiel van Elk (1980) werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden, waar hij zich bezighoudt met psychologisch en neurowetenschappelijk onderzoek naar psychedelica. Eerder publiceerde hij Het Babybrein en Extase: Over de Godhelm en andere religieuze experimenten. In 2017 deed hij mee aan zijn eerste ayahuasca-ceremonie en daarna is zijn reis door het psychedelische universum nooit meer opgehouden. Recent ontving hij een prestigieuze Vidi-beurs van NWO, om vijf jaar lang onderzoek naar psychedelica en mystieke ervaringen. 

Houd de site in de gaten voor de andere sprekers..
Michiel van Elkneurowetenschapper en auteur van Een nuchtere kijk op psychedelica