TV NL EN

Een nuchtere kijk op psychedelica

Programmamaker en gespreksleider
Jelle Baars
Programmamaker en gespreksleider
Rokhaya Seck
In samenwerking met
mede mogelijk gemaakt door
Wie psychedelica ter sprake brengt, kan doorgaans rekenen op wilde verhalen en een hoop vooroordelen. Paddo’s zijn tripmiddelen voor hippies, en ayahuasca-sessies gaan vooral vreselijk vaak fout. Maar is er ook een ander verhaal te vertellen?

In zijn boek Een nuchtere kijk op psychedelica ontkracht neurowetenschapper Michiel van Elk vooroordelen, en kijkt hij op een kritische manier naar de positieve aspecten van psychedelica. We praten op deze avond met neurowetenschappers, psychologen en psychonauten over de spirituele meerwaarde van psychedelica en de mogelijke toekomst van geestverruimende middelen in de geestelijke gezondheidszorg.

Michiel van Elk (1980) werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden, waar hij zich bezighoudt met psychologisch en neurowetenschappelijk onderzoek naar psychedelica. Eerder publiceerde hij Het Babybrein en Extase: Over de Godhelm en andere religieuze experimenten. In 2017 deed hij mee aan zijn eerste ayahuasca-ceremonie en daarna is zijn reis door het psychedelische universum nooit meer opgehouden. Recent ontving hij een prestigieuze Vidi-beurs van NWO, om vijf jaar lang onderzoek naar psychedelica en mystieke ervaringen. 

Renske Blom is psychiater op de polikliniek persoonlijkheidsstoornissen en depressie in de Gooi en Vechtstreek bij GGZ Centraal. Ze is therapeut in het psilocybineonderzoek in het UMC Utrecht, onderdeel van de door Compass Pathways gesponsorde trial waarbij het effect van psilocybine op therapieresistente depressie wordt onderzocht. Van 2008 tot 2021 was ze betrokken bij Unity drugsvoorlichting alwaar ze de nodige kennis over drugs heeft opgedaan. Ze is moeder van twee dochters en beoefent ademhalingstechnieken en yoga.

Michiel van Elkneurowetenschapper
Patricia Pistershoogleraar Media- en Filmstudies
Jim van Oshoogleraar psychiatrie
Andre van der Braakhoogleraar Comparatieve filosofie van de religie
Renske Blompsychiater
Maarten van HuijsteeCEO en oprichter Spinoza