TV NL EN

Een wereld zonder Fantoomgroei

Waarom we steeds harder werken voor steeds minder

In samenwerking met
Atlas Contact
Programmamaker
Sophie Rutenfrans
We zijn winst gaan verwarren met waarde, schrijven Sander Heijne en Hendrik Noten in Fantoomgroei: Waarom we steeds harder werken voor steeds minder. In de loop der jaren hebben we onze economie zo ingericht dat ons land rijker is dan ooit, en toch bijna niemand dat zo ervaart. Hoe kunnen we dat veranderen? In dit programma laten we zien hoe het zo ver heeft kunnen komen, en zoeken we naar een nieuwe manier om de economie wél te laten werken voor iedereen. 

‘De economie groeit’ – wat betekent dat eigenlijk? Hoeveel waarde moeten we hechten aan economische groei als zelfs tweeverdieners met bovenmodale inkomens niet meer genoeg verdienen om zoiets elementairs als een woning te kunnen bemachtigen? Sander Heijne en Hendrik Noten laten zien dat bedrijven geen publieke taak meer hebben, de publieke sector langzaam afgebroken is, en dat regeringen daar actief beleid op hebben gevoerd in de afgelopen decennia. 

Corona gooide alles overhoop, maar als Heijne en Noten iets duidelijk maken in Fantoomgroei, is dat we ook niet meer terug moeten willen naar hoe het was. We moeten onze blik richten op hoe het zou moeten zijn. Daarover gaan ze deze avond in gesprek met sleutelfiguren uit politiek en bedrijfsleven.  En nodigen ze jou ook uit om mee te denken. In wat voor land willen we leven? Hoe gaan we dat bereiken? Waar lopen we tegenaan?

Sprekers

Hans StegemanChief Investment Strategist Triodos
Sander HeijneJournalist en schrijver ‘Fantoomgroei: waarom we steeds harder werken voor steeds minder’
Hendrik NotenJournalist en schrijver ‘Fantoomgroei: waarom we steeds harder werken voor steeds minder’
Zihni Özdil Columnist NRC & Vrij Nederland
Nico MolemanBuurtzorgT
Roel BerghuisVakbondsbestuurder FNV Tata Steel
Irene van Staveren
Absaline HehakayaModerator