TV NL EN

Eurabia?

DUUR
90 minuten


Live uitzending
vanaf ± 20:00 uur Gemist? Video's komen online via debalie.tv en vimeo.com/debalie. In bepaalde wijken en steden nemen salafisme en moslimextremisme toe. De gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda en Arnhem zijn bestempeld als de zogenaamde ‘jihadconcentratiegebieden’ van Nederland. Sommige wijken in deze gemeenten komen regelmatig voorbij in de media als broeiplekken voor jihadisme, zoals het Delftse Buitenhof en de Haagse Schilderswijk, waar afgelopen juli de omstreden IS-demonstratie plaatsvond.

Nederland staat niet op zich, ook in de Franse stad Lunel, Verviers in België en de wijk Sint-Jans-Molenbeek in Brussel vreest men toenemend jihadisme. Waar gaat het mis in deze (voor)steden en wijken? Wat is hier de afgelopen jaren gebeurd en kan worden voorkomen dat jongeren in deze wijken verder radicaliseren? Daar praten we tijdens dit programma over met o.a. Teun Voeten en Arthur van Amerongen, kenners van de Brusselse wijk Molenbeek, Paul Scheffer, voormalig bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek en schrijver van Het multiculturele drama en Het land van aankomst en Pieter Stockmans, Midden-Oosten journalist en co-auteur van het boek De Jihadkaravaan.

Teun Voeten, bekroond oorlogsfotograaf en antropoloog, verhuisde onlangs uit Molenbeek. Hij wilde niet meer wonen in de wijk die hij omschrijft als een “een etnisch-religieuze enclave van een zeer gesloten, bekrompen gemeenschap”. Ook Arthur van Amerongen, van wie het vervolg op Brussel Eurabia, Brussel Eurabia / Terug naar kalifaat Molenbeek binnenkort verschijnt, vreest voor Brussel. Hij noemt de stad een 'Europees centrum van moslimextremisme' en is bang dat het te laat is om daar nog veel aan te veranderen.  Leestip: Download hier Eurabia deel I en II (ebook) van Arthur van Amerongen.