TV NL EN

Excuses voor het slavernijverleden van Amsterdam

Gratis livestream
een programma van
Gemeente Amsterdam
Moderator
Henry Timisela

Dit is een programma van 529 Events i.o.v. de gemeente Amsterdam

Vandaag bood de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema excuses aan voor het slavernijverleden van de stad. In De Balie praat de gemeente hierover na met een groep voortrekkers uit de culturele sector. Wat betekenen excuses voor de Amsterdamse kunst- en cultuursector?

Met o.a. Valika Smeulders (hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum), Charl Landvreugd (hoofd onderzoek & curatorial practice Stedelijk) en Reggie Baay (auteur) gaan we onder leiding van Henry Timisela (directeur van het Moluks Museum) in gesprek. Na afloop geeft wethouder cultuur Touria Meliani een reactie. Dit gesprek is te volgen via een livestream op deze pagina of via AT5.

Hoe kunnen toonaangevende Amsterdamse culturele instellingen zorgen voor de juiste representatie van verleden en heden?

Over de excuses
Amsterdam was driehonderd jaar lang intensief betrokken bij slavenhandel en slavernij in Afrika, Azië en de Amerika’s. Het bracht de stad grote welvaart. De slavernij werd pas eind 19e eeuw afgeschaft. De racistische ideeën die verspreid werden om de slavernij te rechtvaardigen, werken tot op de dag van vandaag door in onze samenleving.

Sprekers

Valika SmeuldersHoofd geschiedenis Rijksmuseum
Charl LandvreugdHoofd Onderzoek & Curatorial Practice Stedelijk Museum
Reggie BaayAuteur
Touria Meliani Wethouder kunst en cultuur in Amsterdam

Dit programma wordt gratis uitgezonden via een livestream. Deze verschijnt circa 5 minuten voor aanvang van het programma op deze pagina.