TV NL EN

Expositie: Pathos Pot

Een publiek ritueel over het delen van verlies, gecreëerd door kunstenaar Sifra Coulet

Winnaar Open Call
Locatie
De Balie, Salon
startTijden
14:00 en 16:00
Conceptueel kunstenaar Sifra Coulet maakte een Pathos Pot; een keramieken container, een oordeelloze ruimte voor ons verlies. In een publiek ritueel op 4 mei geeft ze met papier en adem bezoekers de mogelijkheid hun verlies een fysieke plek in de wereld te geven. De Pathos Pot gevuld met het papier van de deelnemers, zal na het ritueel gebakken worden en verzegeld.

Het woord empathie komt voort uit het Griekse pathos (pijn). Invoelen van de pijn van een ander, (hoe) is dat mogelijk als je zelf lijdt? 

Verlies is een universele vorm van pijn; er is geen mens die niemand of niets verloren heeft. In oorlog staan we lijnrecht tegenover elkaar; niet of nauwelijks in staat door onze eigen pijn de pijn van de ander te erkennen. De ervaring van verlies is een verbindende factor, zelfs als we ons niet willen binden, niets gemeen willen hebben met de ander. 

Je bent van harte welkom om deel te nemen aan het ritueel op zaterdag 4 mei in de Salon van de Balie. Er zullen twee gelegenheden zijn om mee te doen, om 14:00 uur en om 16:00 uur.

Over Sifra Coulet

Sifra Coulet is conceptueel kunstenaar. Ze studeerde in 2021 af aan de 5-jarige avondopleiding van de Gerrit Rietveld Academie, richting fine arts. In haar werk bevraagd ze onze individuele, sociale en maatschappelijke constructies te ontleden en bevragen. Terugkerende thema’s zijn frictie, verbinding, performatief bestaan, (zwarte) identiteit en vrouwzijn. Taal is haar belangrijkste medium, daarnaast werk ze met interventies, performances en maakt ze tekeningen, videowerk en sculpturen. Website

Winnaars Open Call: Empathie

Deze tijden van oorlog en crises vragen om reflectie op de samenleving die we zijn en willen zijn. Daarom hebben De Balie en het Amsterdams 4 en 5 mei comité opnieuw de handen ineen geslagen voor een Open Call. Uit de vele bijzondere en uiteenlopende inzendingen heeft de jury zes winnaars geselecteerd: 3 in de categorie ‘beeldende kunst’ en 3 in de categorie ‘literatuur’. De winnaars hebben een geldbedrag gekregen om hun concepten uit te werken en presenteren dit in het weekend van 4 & 5 mei. Lees hier meer over de winnaars van de Open Call.