TV NL EN

Finale Speech Battle 2021

Internationale Vrouwendag

Kijk live en kies de winnaar!
In samenwerking met
deBuren
programmamaker
moderator
Natasja van den Berg
Samen met De Balie organiseert deBuren een achtste editie van de Speech Battle. Wie schreef de beste speech voor Kamala Harris? Kijk live mee en kies de winnaar!
De opdracht luidde: “Het is 8 maart 2022, Joe Biden is wegens gezondheidsproblemen afgetreden en Kamala Harris is beëdigd als eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Verplaats je in Kamala Harris, de eerste vrouwelijke president van Amerika, en schrijf haar vlammende speech!”

​Internationale Vrouwendag is niet uit zichzelf op de agenda verschenen. Voor deze specifieke dag én voor vrouwenrechten is hard gestreden. ‘Geen woorden, maar daden’, zo luidt het gezegde – toch hebben woorden de geschiedenis veranderd. Tijdens deze avond analyseren we de kracht van woorden en nemen we de stand van vrouwenrechten in de EU onder de loep. Dus ga op zoek naar de vrouwelijke president in jezelf en doe mee aan onze schrijfwedstrijd!

Juryvoorzitter Renée Broekmeulen geeft een mini-masterclass speechschrijven!

De finalisten dit jaar: Natalie Holwerda-Mieras, Lodewijk van Wendel de Joode en Charles Derre.

Sprekers

Dorothy Blokland (1985) is theatermaker, spoken word artiest, actrice, host en maakt educatieprogramma’s voor verschillende grote toneelgezelschappen. Haar werk is interdisciplinair en bevat elementen van theater, film en spoken word. Sinds 2017 staat ze regelmatig met Yahmani Blackman op het podium, de twee vormen het theaterduo Blackman & Blokland. Samen maakten ze de voorstellingen Anansi en de nieuwe wereld (2018), waarmee Dorothy een Zilveren Krekel won en We gaan het hebben over haar (2018), die werd genomineerd voor de BNG Bank prijs.

Samira Rafaela is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement namens D66. Zij maakt deel uit van de fractie van Renew Europe. In haar werk bij de Nationale Politie en eerder de gemeente Amsterdam én bij haar activiteiten voor D66 en de Jonge Democraten hield zij zich steeds bezig met inclusie en participatie. In het Europees Parlement zit ze o.a. in de commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid.

Claire Martens is sinds maart 2018 raadslid voor de Amsterdamse VVD. Ze is afkomstig uit het bedrijfsleven. Naast haar politieke werkzaamheden is ze momenteel actief als interim HR-directeur bij PR-bedrijf Glasnost International.

Renée Broekmeulen schrijft al bijna 25 jaar speeches voor politici en CEO’s. Ook trainde ze de laatste 20 jaar honderden speechschrijvers in Nederland en Vlaanderen. Renée is oprichter en eigenaar van de Speechschrijversvakschool: www.speechschrijversvakschool.nl 

Dick Boersema studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en Journalistiek in Groningen en Bloemfontein en werkte jarenlang als (eind)redacteur voor de Tweede Kamerorganisatie. In 2017 won hij de Speech Battle over klimaatverandering. Sinds begin 2019 werkt hij als speechschrijver bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken en Klimaat.

Sprekers

Samira RafaelaEuroparlementariër D66
Dorothy BloklandActrice
Claire MartensRaadslid VVD Amsterdam
Dick BoersemaJurylid
Kristof GeutjensJurylid
Renée BroekmeulenJuryvoorzitter

De opdracht luidde:

Het is 8 maart 2022. Joe Biden is wegens gezondheidsproblemen afgetreden en Kamala Harris is beëdigd als eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Tijdens haar eerste bezoek aan Europa geeft ze in de Amsterdamse ArenA een toespraak tijdens een speciale bijeenkomst van de jongerenvertegenwoordigers van de Verenigde Naties. De aanwezige jongeren zijn afkomstig uit de hele wereld en tussen de 18 en 25 jaar. Het thema van haar speech is: “Is het nog nodig om op 8 maart internationale vrouwendag te vieren?”.

Schrijf haar speech; in het Nederlands, maximaal 1000 woorden.

Spelregels
  • De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).
  • Stuur je tekst voor 15 februari naar xander@deburen.eu als een Word-bestand.
  • We vragen kandidaten de volgende data alvast vrij te houden in de agenda:
    • Zaterdag 20 februari – masterclass voor de drie finalisten.
    • Zondagavond 7 maart – Finale Speech Battle in De Balie.

Voor praktische info over de Speech Battle: klik hier. De winnaar krijgt een beloning van €350 van deBuren. De jury geeft feedback op de speeches. De drie beste speeches worden na de Speech Battle op de site van deBuren gepubliceerd als tekst en als podcast. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.