TV NL EN

Franse Verkiezingen: Een Nieuw Frankrijk

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Frankrijk is het grootste land van de EU, en het op één na grootste in inwonersaantal en BNP. Op 23 april en 7 mei kiest Frankrijk een nieuwe president, een maand later een nieuw parlement. Niet alleen voor de ruim 66 miljoen Fransen staat er veel op het spel: de koers die Frankrijk binnen de EU gaat varen is cruciaal, ook voor ons. Als na de Brexit ook de Franse kiezer aangeeft dat hij minder of geen Europa wil, wordt het voortbestaan van de Europese Unie hoogst onzeker. Op 27 maart kijken we vooruit naar het nieuwe Frankrijk, maar besteden we ook aandacht aan hoe een president die zo graag ‘normaal’ wilde zijn, zo dramatisch kon mislukken. We scherpen de geest, aan de vooravond van een verkiezing waarvan de uitkomst ons allemaal zal raken. En niet alleen omdat we zo massaal naar Frankrijk op vakantie gaan. Ook de ontwikkeling van de binnenlandse situatie in Frankrijk beïnvloedt het wereldtoneel. Frankrijk heeft een relatief hoog percentage moslims onder haar bevolking, en tegelijkertijd een sterke anti-islamitische beweging in het Front National. Hoe zal het nieuwe Frankrijk, getekend door de traumatische aanslagen recentelijk in Parijs en Nice, daarmee omgaan? De noodtoestand in Frankrijk blijft van kracht tot na de verkiezingen. Dat het Elysée-paleis een nieuwe bewoner krijgt, is zeker. Want de huidige president Hollande is geen kandidaat voor een tweede termijn. Nog nooit was een zittende president zo impopulair. Met o.a: – Schrijver en wereldburger Adriaan Van Dis haalt herinneringen op aan het veranderende Parijs.
– Simone van de Wetering is stadssocioloog, Sofie van Esch fotografe. Samen deden zij een sociologisch en visueel onderzoek in de Franse buitenwijken van Seine-Saint-Denis; naar opgroeien in de banlieues, opgroeien als meisje, en opgroeien met hiphop in je leven.
– Peter Vandemeulebroecke speelt een kleine Monoloog van een Franse president, op basis van het sensationele boek Un président ne devrait pas dire ça.
– Een analyse van Frankrijk door de Franse historicus Christophe de Voogd en Natalie Nougayrede. Nougayrede is columnist voor The Guardian en voormalig hoofdredacteur van de Franse krant Le Monde. 

De avond vindt plaats onder leiding van Pieter van den Blink, oud-correspondent en Frankrijkkenner.
Voertaal: Nederlands en Engels Aanbevolen literatuur:   De wandelaar
auteur: Adriaan van Dis
Een man krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.  Lees meer Bestel dit boek 
      Europa en de terugkeer van de geschiedenis
auteur: Mathieu Segers
Na de val van de Berlijnse muur veinsde Europa zelfvertrouwen. Het was een geloofwaardige act. De Europese integratie boekte historische overwinningen: op de Duitse en de Europese deling. En Europa werd een machtsblok in de wereld. Grote vragen drongen zich op. Wat wordt Europa? Waar staat het voor? Waar lopen de grenzen? Maar de antwoorden op deze vragen werden angstvallig vooruitgeschoven, alsof deze vragen niet bestonden of vanzelf zouden verdwijnen.     Lees meer Bestel dit boek