TV NL EN

Freedom lecture | De Vrijheidslezing #4:

DUUR
90 minuten

 De Balie organiseert i.s.m. Amnesty International en het Prins Claus Fonds dit jaar vier keer De Vrijheidslezing. Vier activisten uit verschillende werelddelen, met verschillende achtergronden houden een inspirerend betoog. De vierde Vrijheidslezing wordt gehouden door schrijver en journalist Ece Temelkuran.

Ece Temelkuran
De Turkse Ece Temelkuran is een van de meest gelezen schrijfsters in Turkije. In haar werk schuwt ze de controverse niet. Politiek gevoelige onderwerpen als de Koerdische en Armeense kwestie, de situatie van politieke gevangenen en de relatie tussen religie en de emancipatie van vrouwen komen in haar werk aan bod. Zowel haar boeken als artikelen worden in verschillende landen gepubliceerd en vertaald. Temelkuran ontving meerdere prijzen voor haar werk.

Country and I
In haar lezing, Country and I, zal Temelkuran aan de hand van persoonlijke ervaringen een overzicht geven van cruciale gebeurtenissen in de recente politieke geschiedenis van Turkije. In een vraaggesprek met presentator Kirsten van der Hul zal Temelkuran vertellen over waarom de journalistiek haar steeds meer tegen staat, zachtmoedigheid als burgerlijke ongehoorzaamheid, haar zoektocht naar een nieuw Andalusië en wat problematisch is aan een stad zonder stof zoals Amsterdam.

Tot slot, gaat Temelkuran in gesprek met schrijfster Karin Amatmoekrim over de invloed van de plaats en (politieke) context waarin je schrijft.

Schrijfster Meltem Halaceli verzorgt de inleiding.

Dit jaar bestaat de Amsterdams grachtengordel 400 jaar. Vier eeuwen geleden vonden vele beroemde vrijheidsdenkers een veilig onderkomen aan de Amsterdamse grachten. Amsterdam stond bekend als vrijhaven voor andersdenkenden en ontwikkelde zich tot een open en progressieve hoofdstad. In 2013 viert de stad haar rijke geschiedenis, maar deze viering vraagt ook om bezinning: maakt de stad haar imago als vrijhaven voor andersdenkenden nog wel waar?

Met dank aan Nederlands letterenfonds en AFK.

I.s.m. Amnesty International en Het Prins Claus Fonds

Literatuur Ece Temelkuran:
  Book of the Edge

Het geluid van bananen