TV NL EN

Geert Mak: Op reis door Europa

Programmamaker
Anne-Marijn Epker
Moderator
Yoeri Albrecht
Voertaal
Nederlands, Engels

Gabor Demszky, Caroline de Gruyter en Timothy Garton Ash zullen inschakelen via Zoom. De bijdragen van Demszky & Garton Ash zijn in het Engels. De voertaal van de rest van het programma is Nederlands.

Amper drie maanden na het lanceren van zijn langverwachte vervolg op ‘In Europa’, staat het continent als een donderslag bij heldere hemel voor één van de grootste uitdagingen ooit.

Samen met Geert Mak reizen we deze avond door de geschiedenis en de toekomst van Europa. Aan de hand van foto’s, film en literaire fragmenten onderzoeken we het Europa van vandaag, en kijken we hoe het nu met de Europeanen die hij in zijn boek beschrijft gaat. Kunnen we zijn laatste boek zien als een opmaat naar de catastrofe waar we nu voor staan? En is hij optimistisch of pessimistisch over of deze crisis ons Europeanen dichter bij elkaar brengt?

We reizen af naar het Verenigd Koninkrijk, waar we via Zoom spreken met Oxford Professor en columnist Timothy Garton Ash. Hoe kijkt aan tegen de afgelopen 20 jaar die resulteerden in een Brexit? Caroline de Gruyter praat ons bij over de vraag of de crisis die we nu in Europa zien enkel kinderziektes zijn op weg naar verdere integratie, of dat we nu het begin zien van de ontmanteling van Europa. We eindigen in Hongarije, waar we met voormalig burgemeester van Boedapest en één van de belangrijkste tegenstemmen van Orban, Gabor Demszky, spreken over de rol van Hongarije in Europa. Waarin heeft toetreding tot de unie voor Hongarije de afgelopen 16 jaar geresulteerd?

Over Geert Mak

Geert Mak is journalist en schrijver. Hij schreef onder meer Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader, De leven van Jan Six, en In Europa. In zijn meest recente boek ‘Grote verwachtingen’ schetst hij de sfeer  en de stemming op belangrijke momenten in de laatste twee decennia; tijdens de eeuwwisseling, hoe het optimisme hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de invloed van de aanslagen op de Twin Towers, en de vluchtelingen crisis in Europa.

Dit is een voorprogramma van het Forum on European Culture 2020 (17-20 september). Meer info via www.cultureforum.eu.

Sprekers

Geert Mak Journalist en schrijver
Timothy Garton AshColumnist Guardian & Oxford professor
Gabor DemszkyVoormalig burgemeester van Budapest en belangrijkste tegenstem van Orban
Caroline de GruyterJournalist Europa NRC