TV NL EN

Gelijke kansen op de basisschool

Wat kunnen docenten, ouders en schoolleiders doen? Kom meepraten over het nieuwste onderzoek van Live Journalism.

Kinderen met dezelfde talenten en capaciteiten, krijgen lang niet altijd dezelfde kansen op school. De kansenongelijkheid is nu twee keer zo groot als tien jaar geleden. Zo krijgen kinderen met praktisch opgeleide ouders, een lager inkomen of een migratie-achtergrond, vaker een vmbo-advies dan een havo- of vwo-advies. Wat doen basisscholen om kansenongelijkheid te bestrijden? Kom meepraten en meedenken over het nieuwste onderzoek van Live Journalism.

Deze bijeenkomst is vol, maar we organiseren er nog vele komende maanden. Ben je ouder en wil je je verhaal kwijt over gelijke kansen op de basisschool? Meld je bij ons, mail naar livejournalism@debalie.nl. 

De gemeente heeft kansenongelijkheid in het onderwijs al tot prioriteit gemaakt, maar wat kunnen Amsterdamse scholen zelf doen en wat merken ouders? Scholen krijgen veel vrijheid in het ontwikkelen van onderwijsvormen en programma’s, dus de vraag is: wat gebeurt er al?

Ben je een ouder met kinderen op de basisschool? Ben je werkzaam op een basisschool als docent, schoolleider of ben je op een andere manier betrokken bij het onderwijs? Of ben je gewoon nieuwsgierig? We nodigen je graag uit om aan te schuiven aan één van de gesprekstafels.

Nederland is volgens de ranglijsten op het gebied van onderwijsinnovatie één van de meest vooruitstrevende landen ter wereld. De opmars van Amsterdamse iPadscholen en programmeerlessen haalde het internationale nieuws. Maar kinderen die geen rijkere of theoretisch opgeleide ouders hebben krijgen minder passende schooladviezen en minder kansen om vaardigheden ontwikkelen. Met grote gevolgen voor waar ze terechtkomen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Meld je (gratis) aan via de ticket-knop. Kom vroeg, de zaal gaat open om 19:45 uur. 

 

Foto Guuske Ledoux: Dirk Gillissen

Over de balie live journalism

De onderzoeksredactie De Balie Live Journalism doet de komende maanden (samen met o.a. AT5) onderzoek naar kansenongelijkheid in het Amsterdamse onderwijs. Ons onderzoek gooien we in een vroeg stadium open en samen met jou willen we de focus van ons werk de komende maanden aanscherpen. In juni presenteren we een theatrale voorstelling waarmee we het onderwerp bij politiek en anderen hoog op de agenda zetten.

De Balie Live Journalism wordt ondersteund door:

Image result for stimuleringsfonds voor journalistiek logo

En werkt samen met onder meer:

 

Speakers

Iliass El HadiouiStadssocioloog en onderwijsdenker
Sunita Koningsleerkracht en teamleider op de Timotheusschool in Amsterdam Nieuw-West.
Guuske LedouxWetenschappelijk directeur van het Kohnstamm Instituut, onderzoekt effect van onderwijsvernieuwingen
Stella de SwartOuder, storyteller armoede en schulden
De Balie Live JournalismLees meer over de onderzoeksredactie Live Journalism

Ben je ouder en wil je je verhaal kwijt over gelijke kansen op de basisschool, meld je bij ons!
Mail naar livejournalism
@debalie.nl