TV NL EN

Gesprek Voor De Dam: Altijd weer die Joden

DUUR
90 minuten

Naast het Gesprek Voor De Dam vindt op 4 mei ook Theater Na De Dam plaats, waarbij Het Bittere Kruid van Marga Minco wordt opgevoerd. U kunt naar beide programma's met een speciaal combiticket voor 20 euro. Daarmee krijgt u 5 euro korting. Klik hier om de kaart te bestellen.  Gemist? Video's komen online via De Balie TV en De Balie Vimeo.
In diverse complottheorieën, van de bankencrisis tot een droogstaande rivier, hebben de Joden het gedaan. De Joden worden op verschillende plekken ter wereld gezien als de drijvende kracht achter al het kwaad. Waar komt deze afkeer van een groep vandaan? Hoe ontstaan antisemitisme en racisme? Aan de vooravond van Nationale Dodenherdenking organiseert De Balie in samenwerking met Theater Na De Dam het Gesprek Voor de Dam. Zoals elk jaar bespreken we een thema rondom de Dodenherdenking. Dit jaar praten we over het ontstaan en voortduren van antisemitisme en racisme.

We spreken met socioloog Abram de Swaan, kinder- en jeugdpsychiater Glenn Helberg, schrijver Mano Bouzamour en conservatoriumstudente Vita van der Dussen, die als middelbare scholier in Berlijn antisemitisme van dichtbij heeft ervaren.

In zijn boek Compartimenten van Vernietiging schrijft De Swaan dat individuele persoonlijkheid te veel buiten beschouwing gelaten wordt in het onderzoek naar massamoord. Welke rol speelt deze persoonlijkheid en bestaat er zoiets als haat uit gewoonte? De Swaan en psychiater Glenn Helberg, die zich als voorzitter van Overlegorgaan Caribische Nederlanders heeft ingezet voor homo-emancipatie en vaderschap onder de Caribische gemeenschap – zullen hier uitgebreid over spreken. Mano Bouzamour, die voorin zijn debuutroman De belofte van Pisa een motto van Anne Frank heeft staan en regelmatig schrijft en spreekt over antisemitisme in Amsterdam, leest voor uit zijn werk. Vita van der Dussen volgde een deel van haar middelbare schooltijd in Berlijn, en vertelt over het onderwijs over de Tweede Wereldoorlog aldaar.
  Het beeld gebruikt bovenaan deze pagina is een uitsnede van de Poolse antisemitische propaganda poster hieronder. Deze werd gebruikt om angst in te boezemen bij orthodoxe gelovigen. De tekst op de poster vertaalt zich in het engels naar: Jewish Paws Again? Never!