TV NL EN

Goudader Natuur – Kunst en Cultuurlandschap

DUUR
90 minuten

De Balie presenteert in samenwerking met Natuurmonumenten een nieuw seizoen van de debatreeks ‘Goudader Natuur’. In drie bijeenkomsten gaan we op zoek naar de economische waarde en toekomst van natuur in Nederland. 

Deze aflevering staat in het teken van de relatie tussen cultuur en natuur. Het cultureel en natuurlijk erfgoed staat onder druk. De overheid stoot monumenten af en Staatsbosbeheer werd gedwongen natuurgebieden in de verkoop te zetten. Moeten en kunnen de twee sectoren, cultuur en natuur, de handen ineenslaan om te overleven? En vooral, hoe dan? 
  De bezuinigingen zorgen voor steeds minder geld voor cultuur, maar ook voor natuur. Dit terwijl beide meer in trek zijn bij het grote publiek dan ooit, zeker als het gaat om een combinatie ervan. Denk bijvoorbeeld aan de enorme populariteit van festivals in de natuur en het grote succes van de natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’. Onze nationale identiteit wordt bovendien mede door ons erfgoed bepaald. De vraag rijst dan wát je als natie beschermt en hoe je ermee omgaat. Wat is de relatie tussen natuur, kunst, cultuur en landschap? Hoe kunnen deze op het oog verschillende sectoren elkaar ondersteunen en versterken?    De bijeenkomst start met een openingslezing van Taco Dibbits (directeur Collecties van het Rijksmuseum) over de relatie tussen cultuur en natuur, aan de hand van een aantal werken uit de collectie van het Rijksmuseum.    In gesprek gaan o.a. Joop Mulder (directeur Oerol, initiatiefnemer van het project ‘Sense of Place’), Hans Renes (bijzonder hoogleraar Erfgoed en docent Historische geografie), Nathalie van Verschuer (Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt), Henk van Gerven (Tweede Kamerlid SP), Anthony Heidweiller (Artistiek directeur van 'Amsterdam is een opera') en Eric Luiten (Rijksadviseur Landschap en Water).

Virtuele bijdrage Daan Roosegaarde
Er zal tijdens dit programma een speciale videoreportage worden vertoond waarin kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde vertelt over zijn fascinatie voor landschappen en de koppeling tussen wetenschap, kunst en natuur.   De presentatie is in handen van journalist en programmamaker Teun van de Keuken (bekend van o.a. De Keuringsdienst van Waarde, De Slag om Brussel).    Over de serie Goudader Natuur
Natuur en landschap is als kunst en cultuur; het maakt het leven mooier. Alleen al daarom is het van belang om de natuur in ons fraaie, gevarieerde land te beschermen, te onderhouden en te ontwikkelen. Maar in tijden dat de politiek zich vooral bezighoudt met economisch herstel en bestrijding van de crisis is dit argument niet meer genoeg. Voor de leefbaarheid, veiligheid en economie van Nederland is de natuur cruciaal. Hoog tijd dus voor discussie, met inspirerende sprekers, denkers en doeners. Met elkaar stellen we heersende vanzelfsprekendheden op het gebied van natuur en landschap ter discussie en gaan we op zoek naar nieuwe initiatieven, alternatieve benaderingen en duurzame oplossingen.
 

Afbeeldingen boven:

Salomon van Ruysdael, Rivierlandschap met kerk, 1655-1660. The Museum of Fine Arts, Houston.
Still uit de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis (Ruben Smit en Mark Verkerk, 2013)