TV NL EN

Goudader Natuur – Natuur als innovator

DUUR
90 minuten

TERUGKIJKEN: VIDEO binnen enkele uren online via De Balie TV + vimeo.com/debalie De Balie presenteert in samenwerking met Natuurmonumenten een nieuw seizoen van de debatreeks ‘Goudader Natuur’. In drie bijeenkomsten gaan we met beleidsbepalers en belanghebbenden op zoek naar de economische waarde en toekomst van natuur in Nederland. In deze derde aflevering van de tweede serie praten we over de innovatieve werking van natuur.

Goudader natuur: natuur als innovator
Nederlanders weten als geen ander hoe ze natuur moeten creëren en controleren. Zo schreef Voltaire in de 18e eeuw: ‘God schiep de wereld, behalve Nederland.’ Waar Nederland in die tijd vooral bouwde tégen natuur, ligt de nadruk tegenwoordig op bouwen mét natuur. De Marker Wadden, de Grensmaas en de Zandmotor bij Kijkduin zijn hier prachtige voorbeelden van. Toch lijkt het of de innovatieve geest die Nederland op het gebied van natuur altijd heeft gehad enigszins is verdwenen. Een gebrek aan ambitie, langetermijndenken en investeringen zorgen ervoor dat landen als Duitsland en Denemarken veel verder zijn op het gebied van natuurlijke innovatie. Op welke manier zorgen we ervoor dat expertise gebundeld wordt en kennis niet versnipperd raakt? Hoe kan Nederland zijn concurrentiepositie versterken? Samen met beleidsbepalers, belanghebbenden en publiek gaan we op zoek naar nieuwe initiatieven, alternatieve benaderingen en duurzame oplossingen.

De bijeenkomst opent met een keynote lezing van architect Thomas Rau (pleitbezorger van hergebruik van grondstoffen, op vierde plaats in Duurzame 100 van Trouw). In debat gaan o.a. Jan Vos (Tweede Kamerlid PvdA, woordvoerder innovatie), Rein Willems (voorzitter Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie en oud CEO Shell), Peter Fraanje (directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw), waterexpert Mathijs van Ledden (director Business Development, Rivers, Deltas and Coasts bij Royal HaskoningDHV, tevens lid van response team van Undac, de rampenafdeling van de Verenigde Naties), Ruud Luchtenveld (wethouder van Lelystad), Roel Posthoorn (projectdirecteur Marker Wadden van Natuurmonumenten) en Bregje van Wesenbeeck (expert ecosystemen bij Deltares). De presentatie is in handen van journalist en programmamaker Teun van de Keuken (bekend van o.a. De Keuringsdienst van Waarde, De Slag om Brussel).

Over de serie Goudader Natuur
Natuur en landschap is als kunst en cultuur; het maakt het leven mooier. Alleen al daarom is het van belang om de natuur in ons fraaie, gevarieerde land te beschermen, te onderhouden en te ontwikkelen. Maar in tijden dat de politiek zich vooral bezighoudt met economisch herstel en bestrijding van de crisis is dit argument niet meer genoeg. Voor de leefbaarheid, veiligheid en economie van Nederland is de natuur cruciaal. Hoog tijd dus voor discussie, met inspirerende sprekers, denkers en doeners. Met elkaar stellen we heersende vanzelfsprekendheden op het gebied van natuur en landschap ter discussie en gaan we op zoek naar nieuwe initiatieven, alternatieve benaderingen en duurzame oplossingen. Korting op de toegangsprijs voor leden van Natuurmonumenten.