TV NL EN

‘Grond’rechten?

We putten onze aarde uit in een razend tempo door ontbossing, monocultuur in de landbouw, en vervuiling van de bodem. Een gebied twee keer zo groot als China is al onbruikbaar geworden, maar de problematiek lijkt té omvangrijk om over te gaan tot actie.

Programmamaker
Taal
NL/ENG
In samenwerking met

Ook livestream via live.debalie.nl

We weten dat we onze aarde aan het verwoesten zijn, maar lijken niet in staat om een duurzame oplossing te vinden. Iedere dag gaan meer en meer jongeren de straat op om te eisen dat klimaatverandering wordt aangepakt door overheden. Maar het is ónmogelijk om te praten over de grote problemen van deze tijd – klimaatverandering, migratie, voedsel en veiligheid – zonder het te hebben over de manier waarop we omgaan met de bodem.

Tijdens deze avond gaat Willem Ferwerda (CEO Commonland) in op hoe de mens zich verhoudt tot de grond onder zijn voeten – en hoe de relatie tussen mens en natuur hersteld moet worden. Met Boerin Agnes en toekomstboer Klarien Klingen spreken we over verduurzaming in de landbouwpraktijk. Socrates Schouten (Waag) presenteert voorbeelden van burgerinitiatieven die zelf het heft in handen nemen binnen de Chamber of Commons. Ambassade van de Noordzee onderzoekt daarnaast de vraag; Wat als we landschappen, rivieren óf de Noordzee in dit geval rechten zouden toekennen, net als mensen? Een avond over onze omgang met de bodem.

Met o.a.

Jackie Lebo (video) is schrijver, producent en fotograaf en is hoofd van het Content House Kenia. Ze initieerde het project ‘Return to the Cradle of Mankind’, waarin kunstenaars uit Turkana en Nairobi verhalen uit het gebied vertalen voor een breed publiek. Turkana wordt gekweld door grote problemen door de recente vondst van ondergronds water, olie, en grote droogte – waardoor de stammen die het gebied bevolken er nauwelijks meer kunnen (over)leven. Lebo laat zien waarom lokale problemen globale impact hebben, en de situatie aldaar óók ons aangaat.

Willem Ferwerda is CEO van Commonland, een organisatie die de natuur, de bodem en de landbouw wil herstellen in grote, onleefbaar geworden gebieden. Hij is als adviseur of bestuurder betrokken bij verschillende internationale organisaties op het gebied van natuur en duurzaamheid.

Thijs Middeldorp is initiator van Het Parlement van de Dingen en de presenteert tijdens deze avond een concrete casus; de Ambassade van de Noordzee. Uitgangspunt van deze bijzondere ambassade: de zee is van zichzelf. Vertegenwoordigers presenteerden de Noordzee als onafhankelijke entiteit, als eigen politiek lichaam met zelfbeschikkingsrecht vanaf 2030.

Socrates Schouten is onderzoeker en projectleider bij Waag, instituut voor technologie en samenleving te Amsterdam, en ontwikkelde o.a. ‘The Chamber of Commons’. In dit programma geeft Waag aandacht aan de verdieping van de commons door het in kaart brengen van verschillende initiatieven. Tijdens deze avond laat Schouten zien hoe burgerinitiatieven hét redmiddel kunnen zijn in het hervormen van de relatie tussen mens en bodem.

Speakers

Willem FerwerdaCEO Commonland
Thijs MiddeldorpParlement van de Dingen / Ambassade van de Noordzee
Klarien KlingenToekomstboer
Agnes Lensing-Van de VenBoerin Agnes
Jackie Lebo (video)Team lead Content House Kenia
Socrates SchoutenWaag
Frank BloemKunstenaar