TV NL EN

Grote Denkers: Anaïs Nin

Programmamaker
Programmamaker
Mirthe Frese
Anaïs Nin (1903) is een van de meest controversiële vrouwen van de vorige eeuw. Wereldwijd bewonderd, maar ook geridiculiseerd en gehaat. Ze werd beroemd met haar talloze dagboeken, erotische proza, haar driehoeksverhouding met Henry en June Miller en haar bigamie (die pas na haar overlijden aan het licht kwam).

Het persoonlijk leven van Nin is niet los te zien van haar werk. Zijzelf stond altijd centraal in haar boeken, daarbij constant de grenzen opzoekend tussen fictie en realiteit. Schrijven was voor de in haar jeugd ernstig beschadigde Nin van levensbelang.

Tijdens deze avond bespreken we niet alleen het leven en werk van Nin, maar staan we ook stil bij de verschillende momenten die vormend waren voor het denken en haar carrière. Haar drang en ontdekkingstocht naar seksuele vrijheid in het woelige Parijs van de jaren ’30 en haar populariteit en impact in de jaren ‘60/‘70 tijdens de tweede feministische revolutie.

Tot slot gaan we in gesprek over de relevantie van het werk van Nin vandaag de dag. Op wat voor manier verhoudt het denken van Nin over seksualiteit en gender zich tot de huidige discussie over toenemende preutsheid vs seksualisering van de maatschappij, poli-amorie, sletvrees en bi-curiosity?

Sprekers

– schrijver en filmmaker Neske Beks
– schrijfster en journaliste Marja Pruis
– actrice Charlie Chan Dagelet draagt voor uit de dagboeken van Nin
– dichter Maria Barnas
– schrijver en literatuur recensent Persis Bekkering
Kaouthar Darmoni (Director Feminine Capital & Goddess Dance, Women Empowerment & Leadership) 

Grote Denkers

Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Leesclub

In aanloop naar het programma organiseren we de Anaïs Nin leesclub op dinsdag 10 mei. Onder leiding van Persis Bekkering, Matthea Westerduin en Megan Milota. Aanmelden is gratis en kan hier.

I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.

― Anaïs Nin
https://vimeo.com/166422408