TV NL EN

Grote Denkers: Andreas Burnier

programmamaker
Programmamaker
Mirthe Frese
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen Grote Denkers staan we stil bij een denker die misschien wel gezien kan worden als de Nederlandse Hannah Arendt: Andreas Burnier (1931-2002). Ze was een van de allereerste vrouwelijke hoogleraren in Nederland, werd het boegbeeld van de tweede feministische beweging in Nederland, ze bevocht het simpele gender hokjesdenken als “transgender avant la lettre” en was met haar vernieuwende literaire werken en originele ideeën een groot inspiratiebron voor de Nederlandse literaire, intellectuele wereld.

Wie was deze onverschrokken Andreas Burnier? We spreken over haar traumatische oorlogsverleden, haar eigenzinnige levenshouding en mensbeeld met Elisabeth Lockhorn die voor haar biografie Andreas Burnier, Metselaar van de wereld de Henriëtte de Beaufort-prijs ontving. Verder staan we stil bij haar veelzijdige oeuvre, haar radicale pleidooi voor de mens als individu, en haar hedendaags relevantie. Wat kunnen we leren van Burnier’s ideeën over individualiteit in een samenleving waar een grote nadruk op “identity politics” is komen te liggen?

Met bijdragen van o.a. hoogleraar en columnist Elsbeth Etty, essayist en filosoof Maxim Februari en moleculair microbioloog en columnist Rosanne Hertzberger.