TV NL EN

Grote Denkers: Anna Achmatova

De dichter Anna Achmatova groeide tijdens haar turbulente leven uit tot dé heldin van Rusland. Tijdens deze aflevering van Grote Denkers brengen we haar werk en geschiedenis tot leven. Wat kan Achmatova ons vandaag de dag leren over literatuur, vrijheid en censuur?

Programmamaker:
Voertaal:
Nederlands

De dichter Anna Achmatova groeide tijdens haar turbulente leven uit tot dé heldin van Rusland. Tijdens deze aflevering van Grote Denkers brengen we haar werk en geschiedenis tot leven. Wat kan Achmatova ons vandaag de dag leren over literatuur, vrijheid en censuur?

Het leven van de Russische dichter Anna Achmatova (1889-1966) – geboren tijdens het regime van de voorlaatste tsaar, en overleden 13 jaar na Stalin – werd getekend door de stormachtige ontwikkelingen van de 20e eeuw. Tijdens het schrijven van haar gedichten over de liefde, eenzaamheid en de dood onder het Sovjetregime, zag ze vrienden, familie en geliefden verdwijnen in werkkampen of de gevangenis en kreeg ze meerdere malen een publicatieverbod. Maar in tegenstelling tot vele andere kunstenaars, verliet ze haar land niet. Tijdens Grote Denkers brengen we het werk van dé dichteres en heldin van Rusland tot leven. Blijf je schrijven als je jezelf en anderen daarmee in gevaar brengt?

Sprekers

Hans Boland (1951) is slavist, vertaler en schrijver. Hij promoveerde op de Russische dichteres Anna Achmatova en vertaalde onder andere Poesjkin, Dostojevski, Achmatova en Tolstojs Anna Karenina.

Maya Fridman is een Russische cellist. Voor Grote Denkers brengt ze eigen nummers en de Akhmatova songs, samen met zangeres Diana van der Bent.

Alicja Gesinska is filosoof en schrijver en dit jaar essayist van de maand van de filosofie. Geïnspireerd op de beroemde ontmoeting tussen filosoof Isaiah Berlin en Anna Achmatova schrijft ze speciaal voor deze avond een essay.

Hester den Boer is onderzoeksjournalist en fotograaf. In 2019 verscheen haar boek Onderdrukt door de Verlosser: een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu.

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Anais Nin.

(c) Foto Ester Naomi Perquin: Lenny Oosterwijk

Speakers

Hans BolandVertaler en schrijver
Maya FridmanMuzikant
Alicja GescinskaFilosoof en schrijver
Hester den BoerOnderzoeksjournalist en fotograaf
Portret van Achmatova, Nathan Altman