TV NL EN

Grote Denkers: Audre Lorde

Programmamaker
Mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds
‘Black, lesbian, mother, warrior, poet’: met deze woorden beschreef de Caribisch-Amerikaanse Audre Lorde (1934-1992) zichzelf. Vanuit de ultieme outsider positie van een zwarte, lesbische vrouw bestreed Lorde racisme, seksisme, klassenverschillen en homofobie en pleitte ze vurig voor de erkenning en acceptatie van ‘het anders zijn’. 

Ze gaf de zwarte vrouw een stem in de Amerikaanse literatuur, vocht voor de rechten van lesbische vrouwen en inspireerde de vrouwenbeweging in Duitsland in de jaren ’80. Aan de hand van Lordes bevlogen leven, krachtige poëzie en onverschrokken essays onderzoeken we de rijkdom van Lordes oeuvre en gedachtegoed. Op welke manieren blijft Audre Lorde ons vandaag de dag inspireren? En waarom zijn haar ideeën juist nu zo relevant?

Sprekers

Gloria Wekker (hoogleraar Gender Studies),  Shishani Vranckx (singer-songwriter),  Amber-Helena Reisig (dichter), Valentijn de Hingh (model en columniste) en Hodan Warsame (activiste en lid van het Amsterdams Feministisch Collectief Redmond). Decor van beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout. 

Grote Denkers

Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Leesclub

In aanloop naar het programma organiseren we een Audre Lorde leesclub op maandag 29 februari . Onder leiding van Persis Bekkering, Matthea Westerduin en Megan Milota lezen we essays en gedichten van Audre Lorde. Nancy Jouwe geeft een inleiding. Klik hier voor meer informatie. Dit programma is gratis toegankelijk voor We Are Public leden. Reserveren kan door te bellen naar onze kassa.

Het zijn niet de verschillen die ons scheiden, maar ons onvermogen om verschillen te herkennen, accepteren en in kracht om te zetten

– Audre Lorde (1934-1992)
https://vimeo.com/157944138