TV NL EN

Grote Denkers: Ayn Rand

Programmamaker Merlijn Geurts, en drie kritische geesten – filosoof Tinneke Beeckman, kunstenaar en archeologe Kate Sinha (KIRAC) en historicus Floor Rusman – gaan ieder op hun eigen manier de dialoog aan met Ayn Rand. Ze dringen door tot de kern van haar wereldbeeld en testen haar filosofische principes aan de actualiteit. Kunnen we Ayn Rand wel een groot denker noemen?

Programmamaker:
Merlijn Geurts
Mede mogelijk gemaakt door:
Nederlands Letterenfonds & Lirafonds
Voertaal:
Nederlands

 

Ze is een van de meest controversiële vrouwen uit de geschiedenis: de Russisch-Amerikaanse schrijver en filosoof Ayn Rand (1905-1982). Met haar revolutionaire romans The Fountainhead (1943) en Atlas Shrugged (1957) pleitte ze voor radicale vrijheid, individualiteit en egoïsme en gaf ze de Westerse samenleving een nieuwe religie.

Nog steeds wordt in de Verenigde Staten Atlas Shrugged het meest gelezen boek na de Bijbel genoemd. Veel invloedrijke mensen zoals Donald Trump, ondernemer Elon Musk en Mark Rutte zeggen door haar geïnspireerd te zijn. Vandaag de dag zijn haar reputatie en ‘volgelingen’ zelfs vele malen bekender dan haar echte werk. Hoog tijd om terug te gaan naar haar teksten. Bekijken we ze anders nu de hyperindividualiteit voor steeds meer problemen zorgt in het westen?

Programmamaker Merlijn Geurts, en drie kritische geesten – filosoof Tinneke Beeckman, kunstenaar en archeologe Kate Sinha (KIRAC) en historicus Floor Rusman – gaan ieder op hun eigen manier de dialoog aan met Ayn Rand. Ze dringen door tot de kern van haar wereldbeeld en testen haar filosofische principes aan de actualiteit. Wat waren nu écht haar ideeën over ethiek, kunst en politiek? Hoe relevant is haar filosofie – het objectivisme – nu nog, als we kijken naar de huidige samenleving? Kunnen we Ayn Rand wel een groot denker noemen?

Wil je ook naar de  Grote Denkers Leesclub op 17 juni? Koop hier je combiticket voor 15 euro.

Over de sprekers

Tinneke Beeckman is filosoof, auteur en columnist bij de Standaard. Ze schrijft veel over de relatie tussen ethiek, politiek en economie en gelooft heilig in de waarde van filosofie voor actuele vraagstukken.

Kate Sinha is archeologe en maakt samen met beeldend kunstenaar Stefan Ruitenbeek video’s over de kunstwereld onder de naam KIRAC (Keeping It Real Art Critics) waarin ze de (moderne) kunstwereld kritisch onder de loep leggen.

Floor Rusman is historica en redacteur en columnist van NRC. Zij studeerde af op het werk van Ayn Rand, met de vraag waarom zij in de Verenigde Staten zo’n enorme aanhang heeft (gehad).

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen waar we misschien minder vaak over lezen, maar die onze blik op de wereld hebben veranderd. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Hannah Arendt, en Andreas Burnier. Bekijk hier de trailer van Grote Denkers.

Speakers

Tinneke BeeckmanFilosoof, columnist
Kate SinhaKunstcriticus
Floor RusmanHistoricus, columnist