TV NL EN

Grote Denkers – Forough Farrokhzad

Tijdens Grote Denkers brengen we het werk van de Iraanse dichter Forough Farrokhzad via muziek, voordracht en columns tot leven. Hoe inspireert de vooruitstrevende Farrokhzad vrouwen van nu?

Taal
Nederlands
Programmamaker
Merlijn Geurts

Tijdens Grote Denkers brengen we het werk van de Iraanse dichter Forough Farrokhzad via muziek, voordracht en columns tot leven. Hoe inspireert de vooruitstrevende Farrokhzad vrouwen van nu?

De Iraanse dichter Forough Farrokhzad (1935 – 1967) is de meest bekende en controversiële vrouwelijke dichter uit Iran. Met haar krachtige poëzie waarin ze – haar tijd vooruit – expliciet schreef over erotiek en haar eigen seksualiteit, inspireerde ze vrouwen in prerevolutionair Iran om brutaal, woedend, erotisch en vrij te mogen zijn.

Met deze openingszinnen uit het gedicht De zonde (1955) wordt Farrokhzad in een klap bekend en berucht in Iran. Gedurende haar korte en vrijgevochten leven – Farrokhzad overlijdt op 32e jarige leeftijd door een auto-ongeluk – publiceert ze vijf revolutionaire dichtbundels en een korte documentaire The house is black (1962) waarmee ze generaties aan Iraanse filmmakers inspireerde. Met haar vooruitstrevende emancipatoire werk heeft Farrokzhad een onuitwisbare stempel gedrukt op de Iraanse cultuur.

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen waar we misschien minder vaak over lezen, maar die onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Fatima Mernissi, Audre Lorde en Anais Nin. Bekijk hier de trailer van Grote Denkers.

Redactie: Merlijn Geurts

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en het Lira Fonds. 

Dit programma is gratis toegankelijk voor We Are Public leden.

 

‘Ik zondigde, een zonde vol plezier Naast een trillend dronken lichaam’