TV NL EN

Grote Denkers: Hannah Arendt

Programmamaker
Mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds
In deze aflevering van Grote Denkers staan we stil bij het leven, het gedachtegoed en de hedendaagse relevantie van misschien wel de bekendste grote, vrouwelijke denker: Hannah Arendt (1906-1975).

Een vrouw die zich als een van de enige vrouwen bewoog in de mannenwereld van de politieke filosofie en wiens denken niet viel in te delen bij de intellectuele bewegingen uit haar tijd, maar desondanks uitgroeide tot een van de invloedrijkste, creatiefste en eigenzinnigste denkers ter wereld.

Samen met drie hedendaagse denkers, allen geïnspireerd door Hannah Arendt – Nanda Oudejans, Marieke Borren en Heidi Dorudi – staan we stil bij Arendts turbulente leven en originele werken en verkennen we haar gedachtegoed. Waarom blijft haar gedachtegoed zo relevant? Hoe kunnen we haar ideeën over “politiek”, “handelen”, “verantwoordelijkheid” en “het recht om recht te hebben” gebruiken om te kijken naar onze samenleving? Hoe zou Hannah Arendt gekeken hebben naar huidige politieke kwesties zoals opkomend populisme, referenda, de vluchtelingencrisis, uitsluiting van minderheden? Actrice Lineke Reijxman zal tijdens de avond teksten en brieven van Hannah Arendt voordragen.

Grote Denkers

Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Leesclub

In aanloop naar het programma organiseren we op 10 november de Hannah Arendt leesclub onder leiding van Persis Bekkering, Matthea Westerduin en Megan Milota.

Film

In aanloop naar het programma op zondagmiddag 10 november tussen 14.00-16.30 uur draaien we de documentaire Vita Activa: The Spirit of Hannah Arendt.

https://vimeo.com/191868529