TV NL EN

Grote Denkers Lou Salomé

Tijdens een theatraal-filosofische avond duiken we met o.a. schrijver Joke Hermsen, psychoanalyticus Iki Freud en schrijver Persis Bekkering in de belevingswereld van Lou Salomé. Hoe actueel zijn haar ideeën en werk over ‘het vrouwelijke’ versus ‘het mannelijke’ kunst, liefde, en de menselijke ziel?

Programmamaker
Taal
Nederlands
Mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds & Lirafonds

Grote Denkers
Lou Salomé

De Russisch-Duitse filosoof, schrijver en psychoanalyticus Lou Salomé (1861-1937) was een feministisch denker in pre-feministische tijden; de eerste vrouwelijke psychoanalyticus. Een vrouw die, bewonderd door de meest invloedrijke mannen uit haar tijd – Nietzsche, Freud, Rilke, Wagner, Tolstoj – zich ontwikkelde tot een autonoom en toonaangevend denker.

Tijdens een theatraal-filosofische avond duiken we met o.a. schrijver Joke Hermsen, psychoanalyticus Iki Freud, schrijver Persis Bekkering en dichter Hannah van Binsbergen in de belevingswereld van Lou Salomé. Hoe actueel zijn haar ideeën en werk over ‘het vrouwelijke’ versus ‘het mannelijke’, over kunst, liefde, en de menselijke ziel?

Met muziek van zangeres Sanne Rambags.

Update: Bank Giro Loterij kaarten voor dit programma zijn uitverkocht. 

Dit programma is een onderdeel van het Nationale Theaterweekend 2019.

 

Over de sprekers

Joke Hermsen is schrijver en filosoof en schreef meer dan 10 romans en filosofische essaybundels. Voor haar oeuvre ontving Joke Hermsen in 2009 de Halewijnprijs. Hermsen studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs en promoveerde met een studie over het werk van Lou Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann.

Iki Freud is gerenommeerd psychoanalytica, gespecialiseerd in kinderanalyse. Ze studeerde psychologie aan de UvA en schreef boeken als Electra, Mannen en moeders, en haar autobiografie Mijn naam is Freud, Iki Freud. In 2007 ontving zij de Freudpenning voor haar bijdrage aan het psychoanalytische gedachtegoed.

Persis Bekkering is schrijver, literatuurrecensent en schrijft over literatuur en klassieke muziek. In 2018 debuteerde ze met haar roman Een heldenleven.

Sanne Rambags is zangeres en wordt gezien als een van de grootste talent op het gebied van geïmproviseerde muziek. Haar muziek is eigen, gedurfd en daagt de luisteraar uit. In 2017 bracht ze het improvisatiealbum Under The Surface uit met haar trio, deels gebaseerd op haar eigen poëzie.

 

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen waar we misschien minder vaak over lezen, maar die onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Fatima Mernissi, Audre Lorde en Forough Farrokhzad. Bekijk hier de trailer van Grote Denkers.

Foto Joke Hermsen (c) Tessa Posthuma de Boer
Foto Persis Bekkering (c) Olivier Surel
Foto Sanne Rambags (c) Suzanne Waijers

Ik leid mijn leven zoals ik dat wil, ongeacht de uitkomst

Speakers

Joke HermsenSchrijver en filosofisch essayist
Iki FreudPsychoanalyticus
Hannah van BinsbergenDichter