TV NL EN

Grote Denkers: Marguerite Duras

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. “Wanneer ik schrijf ben ik ten prooi aan dezelfde waanzin als in het leven” – Marguerite Duras

In deze aflevering van de programmareeks Grote Denkers staat Marguerite Duras (1914-1996) centraal: schrijver, filmmaker, opiniemaker met een ongezouten mening en enfant terrible van de Franse literatuur. Bewonderd door de een, bespot door de ander. Ze vernieuwde zowel de literatuur- als de filmwereld met haar eigenzinnige, poëtische en hartstochtelijke werk. Denk aan haar roman L’Amant [De minnaar], waarvan miljoenen aantallen werden verkocht, en de wereldberoemde film Hiroshima mon Amour, waarvoor ze het script schreef.

Met schrijver en psycholoog Marte Kaan, theatermaker Julie Cafmeyer en hoogleraar filmwetenschap Patricia Pisters duiken we in de turbulente wereld van Duras. We gaan in gesprek over haar problematische jeugd in het Franse Indochina (het huidige Vietnam) dat steeds weer terugkeert in haar werk, haar neiging om haar leven en identiteit te fictionaliseren, haar unieke schrijfstijl, en over het belangrijkste thema in haar oeuvre: de liefde, of eigenlijk de onmogelijkheid van echte liefde. Want Duras heeft als geen ander de liefde in al haar vormen – de tragische, onoverwinnelijke en destructieve liefde – in woorden proberen te vatten.

Met muziek van pianist Manuel Wouthuysen en saxofonist Kika Sprangers.

Marte Kaan is psycholoog, journalist en schrijver. Vorig jaar verscheen haar boek Wij houden alleen van onszelf.

Julie Cafmeyer is theatermaker. Ze studeerde Franse taal en letterkunde gecombineerd met theater, film- en literatuurwetenschap. In 2014 studeerde ze af aan de Toneelacademie in Maastricht. Belangrijke thema’s in haar werk zijn de liefde en de relatie tussen fictie en werkelijkheid.

Patricia Pisters is hoogleraar filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksdirecteur van de ASCA (Amsterdam School of Cultural Analysis). Ze heeft meerdere artikelen gepubliceerd over het werk van Duras. Marguerite Duras Leesclub
In aanloop naar het programma organiseren we op zondag 3 september de Marguerite Duras Leesclub. Onder leiding van Renée van Marissing gaan we in gesprek over Duras´ meest beroemde roman De Minnaar en haar essay over schrijverschap. Kijk hier voor meer info.

Grote Denkers
Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken. Redactie en presentatie: Merlijn Geurts & Mirthe Frese
We Are Public
Dit programma is gratis voor leden van We Are Public. Reserveren kan telefonisch via 020 5535 100 (dagelijks vanaf 16:30 uur). Vergeet niet je kaartje af te halen bij de kassa op vertoon van je pas!