TV NL EN

Grote Denkers: Toni Morrison

Tijdens de eerste aflevering van een nieuwe seizoen Grote Denkers staat het werk en leven van schrijver Toni Morrison centraal. Met bijdragen van o.a. politica Sylvana Simons, schrijver Ethica Voorn, zangeres Pink Oculus en performance poet Jeannine Valeriano.

programmamaker
Merlijn Geurts
Mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds & Lirafonds

Toni Morrison

We die. That may be the meaning of life. But we do language. That may be the measure of our lives” – Toni Morrison, Nobelprijs-speech 1993
Ze was de ongeëvenaarde grande dame van de Amerikaanse literatuur: schrijver Toni Morrison (1931-2019). In haar bekroonde romans zette ze taal volledig naar haar hand en verbeelde op eigen wijze de ervaringen van Afro-Amerikaanse vrouwen. Tijdens een avond vol taal en muziek onderzoeken Sylvana Simons en Etchica Voorn de literaire en politieke kracht van Toni Morrison. Artiesten Jeannine Valeriano en Pink Oculus brengen een ode aan haar werk.

Met haar debuutroman The Bluest Eye (1970) zette Toni Morrison zich direct op de kaart als een van de meest belangrijke en uitzonderlijke schrijvers ter wereld. Als geen ander wist ze woorden te vinden voor de onderdrukking, het verlies en de zoektocht naar identiteit binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In 1993 werd ze als eerste zwarte vrouw onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur en groeide uit tot het ‘geweten van intellectueel Amerika’. Op 5 augustus 2019 overleed ze op 88-jarige leeftijd.

Met onder andere:

Sylvana Simons is fractievoorzitter van Bij1 in de Amsterdamse gemeenteraad. Na een carrière voor radio en televisie, maakte ze in 2006 de overgang naar de politiek.

Pink Oculus (Esperanza Denswil) is artiest, producer en actrice. In 2016 kwam haar EP Delicious uit bij het label Top Notch.

Etchica Voorn is schrijfster. In 2017 kwam haar debuut Dubbelbloed uit, een autobiografische zoektocht naar haar eigen identiteit, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs.

Jeannine Valeriano is spoken word artiest, schrijver en zangeres. Ze is de initiator van Spoken Beat Night: avonden met muziek, poëzie, voordrachten en live animatie.

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Anais Nin.

Vanwege succes gaat Grote Denkers op tour en wordt de avond over Toni Morrison twee avonden achter elkaar uitgevoerd in De Balie (8 december) en TivoliVredenburg (9 december)

Sprekers

Sylvana SimonsFractievoorzitter Bij1
Pink OculusSinger-song writer, rapper & producer
Ethica VoornSchrijver, columnist
Jeannine ValerianoActrice, zangeres en performance poet