Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Sinds 2002 zit Mohamedou Slahi vast in Guantánamo, zonder ooit te zijn aangeklaagd. Op 20 januari wordt zijn dagboek wereldwijd gepubliceerd. In navolging van het ‘Torture Report’ van de CIA geeft ook dit boek een inkijk in de martelpraktijken van de VS en de mensenrechtenschendingen in de ‘strijd tegen terrorisme’. Aan de hand van fragmenten uit dit boek discussiëren we over deze mensenrechtenschendingen en de Europese verantwoordelijkheid hierbij. Want wat is precies de internationale verantwoordelijkheid met betrekking tot deze praktijken? Zijn ook wij, indirect, medeplichtig aan deze martelpraktijken uitgevoerd door de VS? En hoe zit het met de schending van mensenrechten op Europese bodem in deze strijd tegen ‘terrorisme’? Dit bespreken we met o.a. Europarlementariër Sophie in ’t Veld – die met een commissie de Europese samenwerking met de CIA in de ‘war on terror’ onderzocht -, journalist Eelco Bosch van Rosenthal, Lars van Troost, hoofd strategische verkenningen bij Amnesty International en Otto Spijkers, universitair docent internationaal publiekrecht aan de Universiteit Utrecht.
Over het dagboek: Mohamedou Slahi werd in 2001 opgepakt in zijn thuisland, Mauretanië, en kwam via Jordanië terecht in Guantánamo Bay op Cuba. In al die jaren is hij nooit van een misdaad beschuldigd door de Verenigde Staten. Een federale rechter heeft zijn vrijlating geëist, maar de Amerikaanse regering vecht dat bevel aan en lijkt niet van plan te zijn hem vrij te laten. Na drie jaar gevangenschap begon Slahi een dagboek, waarin hij zijn leven beschrijft voor hij in Amerikaanse hechtenis verdween en zijn dagelijkse leven als gevangene.
In samenwerking met uitgeverij Meulenhoff
Leestip: Guantanamo Diary
auteur: Mohamedou Ould Slahi
Een ongekende internationale gebeurtenis: de publicatie van het eerste en enige dagboek dat is geschreven door een gevangene die nog steeds vastzit in Guantánamo. read more