TV NL EN

Hafid Bouazza en Asis Aynan over literatuur, politiek en liefde

DUUR
90 minuten

Hafid Bouazza en Asis Aynan praten over hun schrijverschap, de invloed van afkomst op de ontvangst van hun werk, stereotypen en de literaire traditie. Een gesprek over thuisloosheid, historisch besef en de Nederlandse literaire traditie, maar ook over welke rol afkomst speelt bij hun schrijverschap en de waardering van hun literatuur. Bij een eerder literair programma waarvoor Bouazza en Aynan waren uitgenodigd, stonden op de poster Oosterse koepels en werd er een duizend-en-een-nacht-sfeer gecreëerd met een buikdanseres en tapijten – stuitend, vonden beide schrijvers. 

Schuilt er kwaad in een dergelijke etikettering? Hoe gaan beide schrijvers om met de cultuur die zij vanuit huis hebben meegekregen en in welke literaire traditie staan ze?

Tijdens deze avond zal duidelijk worden dat thuisloosheid in het werk van beide schrijvers een belangrijke rol speelt. Maar waar Hafid Bouazza deze thuisloosheid bezingt in bijvoorbeeld zijn essay Een beer in bontjas , maakt Asis Aynan ons in zijn nieuwe egodocument Gebed zonder eind deelgenoot van zijn worsteling om van zijn thuisloosheid af te komen. In hun omgang met hun afkomst zet Aynan zich actief in voor het behoud van de Berbercultuur; Bouazza speelt in zijn nieuwe roman Meriswin met Middeleeuwse literatuur, maar vertaalt daarnaast soera's uit de Koran uit het Arabisch naar het Nederlands. In een interview met Trouw zegt hij hierover dat het laat zien dat de werken die hij machtig vindt zulke culturele grenzen kunnen overstijgen.

Een gesprek over literatuur en afkomst – geleid door Yoeri Albrecht.  
  Aanbevolen literatuur:   Meriswin
auteur: Hafid Bouazza

Wanneer werkelijkheid en delirium in elkaar overlopen, wanneer dag en nacht bevolkt worden door schimmen en fantomen en wanneer de geest steeds maar struikelt, hoeft het geheugen niet verloren te gaan. In Meriswin vertelt Hafid Bouazza het verhaal van een ziekte die lichaam en geest tot slaaf maakt, en van de liefde van een vrouw die niet anders kan dan liefhebben. Lees meer Bestel dit boek    Gebed zonder eind
auteur: Asis Aynan

Gebed zonder eind begint met een oorlogsaanzegging van de Marokkaanse koning Hassan II en eindigt met een liefdesverklaring aan het water van het Zuiderbad in Amsterdam. Tussen deze uitersten maakt Asis Aynan ons deelgenoot van zijn schaamte en de worsteling van zijn thuisloosheid af te komen. Al schrijvende weet hij door reizen over land en in het hoofd de deken van pessimisme van zich te af te werpen. Lees meer

Bestel dit boek