TV NL EN

Het Debutantenbal 2016

DUUR
180 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV + De Balie Vimeo. Is jouw grote droom het schrijven van een boek? Wil je weten hoe je dat dan precies doet? En hoe je zorgt dat redacteuren enthousiast worden? We vertellen je er alles over tijdens het jaarlijkse Debutantenbal, dat plaatsvindt op 6 februari 2016. Het Debutantenbal is een avond vol programma’s over schrijverschap en het eerste boek. Gevestigde en recent gedebuteerde schrijvers delen hun ervaringen, uitgevers vertellen over hun werk en voor iedere bezoeker is er gratis schrijfadvies. Je kunt schrijvers horen vertellen over feit en fictie en hun eerste pogingen tot schrijverschap, met redacteuren en schrijfdocenten aan de bar hangen en erachter komen hoe die relatie tussen schrijver en redacteur nu in elkaar zit. Aan het eind van de avond maakt een vakjury de winnaar bekend van de Debutantenschrijfwedstrijd.

Programma’s:  20.00 uur – Opening in de grote zaal 

20.05 uur – Grote Zaal – Tussen feit en fictie 
Veel schrijvers verwerken gebeurtenissen uit hun eigen leven in hun werk. Andersom worden fictieve gebeurtenissen soms door lezers voor waar aangenomen. Waar ligt de grens tussen feit en fictie en hoe beïnvloeden de twee elkaar?
Met de auteurs: Karin Amatmoekrim, Pieter Waterdrinker en Michael Bijnens. Moderator: Jasper Henderson 20.05 uur – Salon – Onzichtbaar debuteren 
Niet in elke familie wordt het gewaardeerd als de zoon of dochter een boek wil schrijven. Tijdens dit programma gaan we in gesprek met schrijvers die niet direct vanuit hun omgeving gemotiveerd werden om te schrijven. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met El Hizjra. 
Met de auteurs: Siham Amghar (winnaar poëzie 2014), Fatima Jamai (finalist proza 2015) en Abdelilah el Yousfi.
Moderator: Lisa Weeda 20.40 uur – Salon – Rijp voor je eerste boek? 
Tijdens dit programma spreken schrijvers en hun redacteuren met elkaar over de totstandkoming van hun eerste boek. Waar letten de redacteuren op en wat vinden de schrijvers hiervan? Hoe weet je dat een schrijver klaar is om te debuteren? En welke relatie hebben de schrijvers met hun redacteuren?
Met o.a.: Jelte Nieuwenhuis (redacteur Atlas Contact), Jerry Hormone (schrijver en muzikant), Suzanne Holtzer (redacteur De Bezige Bij), Frederik Willem Daem (schrijver), Roos van Rijswijk (schrijver en journalist) en Josje Kraamer (redacteur Querido). Moderator: Lisa Weeda 21.20 – Grote Zaal – Terug naar het debuut
Bekende gevestigde schrijvers lezen voor uit hun debuut en vertellen over het schrijfproces. Ze spreken over welke invloed hun debuut gehad heeft, bij het verschijnen, maar ook op de vorming van hun oeuvre. Met o.a.: Connie Palmen, Renate Dorrestein en Ernest van der Kwast. Moderator: Jasper Henderson 22.35 Prijsuitreiking in de Grote Zaal
22.55 Muziek van DenTex.

Het Debutantenbal is een initiatief van De Balie, online schrijversvakschool EDITIO, SLAA, CPNB en NRC Boeken. De Debutantenschrijfwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door ECI.
Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds.